Geometria sacra nu este sinonima cu configurarea unor linii pe o suprafata plana, ci reprezinta structura morfogenetica care se afla la baza realitatii si a matematicii. Cei mai multi fizicieni si matematicieni moderni considera ca numerele reprezinta limbajul realitatii, adevarul este insa ca formele sunt cele care genereaza toate legile fizicii.
Geometria sacra reflecta miscarea Spiritului in vid, fiind un adevarat „ghid” al miscarilor necesare pentru a ajunge de la un punct initial la lumea tridimensionala. Daca dintr-un punct oarecare (considerat punctul de plecare a Spiritului in vid), se incepe miscarea, singurele directii in care se poate deplasa Spiritul sunt in sus, in jos, inainte, inapoi, la stanga si la dreapta. Cele sase directii pot fi conectate initial intr-un patrat, apoi intr-o piramida si inca o piramida, ceea ce da nastere la un octahedron (un corp geometric cu 8 fete triangulare, 6 colturi si 12 margini). Prin miscarea de rotatie a octahedronului ia nastere o sfera. Daca sfera astfel formata incepe sa execute aceeasi miscare dupa cele 6 axe initiale (in sus, in jos, inainte, inapoi, la stanga si la dreapta), in final iau nastere 6 sfere interconectate, plus o a 7-a sfera in mijloc. Prin miscarea de rotatie a celor 7 sfere incep sa ia nastere obiectele tridimensionale.
Urmeaza alte etape intermediare, foarte importante de altfel, ca de exemplu formarea „florii vietii”. Cert este ca in final rezulta cubul Metatron care incorporeza cele 5 solide Platonice (numite astfel dupa Plato, desi Pytagoras este cel care le-a descris cu 200 de ani inainte de Plato, numindu-le „solide perfecte” si desi in realitate, Pytagoras le-a preluat de la egipteni): cubul sau hexahedronul, tetrahedronul, octahedronul, dodecahedronul si icosahedronul.
Cele 5 solide Platonice sunt baza lumii materiale. Nu exista practic nimic in Universul material, care sa incorporeze altceva decat cele 5 solide Platonice. Atomii sunt sfere constituite dintr-un centru in jurul caruia norul electronic se misca cu 9/10 din viteza luminii. In diferite cristale, atomii se aliniaza in linie drepta, in triunghi, intr-un tetrahedron, un octahedron, un icosahedron sau un dodecahedron.