Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Internetul dispare – sugerează un nou studiu, pe măsură ce paginile web și conținutul online se pierd. Internetul este adesea considerat ca un loc în care conținutul durează pentru totdeauna. Însă mari părți ale acesteia se pierd pe măsură ce paginile sunt șterse sau mutate, potrivit unor noi cercetări.
Dintre paginile web care existau în 2013, de exemplu, 38% sunt acum pierdute. Și paginile mai noi dispar: 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile. Aceste pagini tind să dispară atunci când sunt șterse sau mutate. Acest lucru se întâmplă pe site-uri web altfel funcționale, a indicat studiul de la Pew Research Center, mai degrabă decât să se întâmple atunci când site-uri web întregi dispar.
Efectul înseamnă că o mulţime de știri și conținut important de referință dispar. Aproximativ 23% dintre paginile de știri includ cel puțin un link care nu mai există; 21% dintre site-urile web guvernamentale, precum și 54% dintre paginile Wikipedia includ în referințele lor un link care nu mai există.
Același efect se întâmplă și pe rețelele de socializare. O cincime din tweet-uri dispar de pe site în câteva luni de la postare.
Studiul a fost finalizat prin colectarea aleatorie a mostrelor de aproape un milion de pagini web, preluate de la Common Crawl, un serviciu care arhivează părți ale Internetului. Cercetătorii au căutat apoi să vadă dacă acele pagini au continuat să existe între 2013 și 2023.
S-a constatat că 25% din toate paginile colectate între 2013 și 2023 nu mai erau disponibile. Dintre acestea, 16% dintre pagini proveneau de pe un site care continuă să existe, în timp ce 9% au fost localizate pe site-uri care nu mai există deloc.
Sursa: raportul „When Online Content Disappears” / pewresearch.org