Mierea de albine este un aliment extrem de bun si de sanatos pentru organism. Dar, nu faceti greseala de a cumpara cea mai ieftina miere din supermarket doar pentru a economisi niste bani. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, mierea de albine nu e una veritabila, ci contrafacuta.
Pentru a reduce pretul, compozitia chimica a mierei este adesea supusa numeroaselor modificari. De exemplu, un studiu realizat in SUA a facut o descoperire destul de alarmanta cu privire la miere: pana la 76% din toate tipurile de miere disponibile in supermarketuri au fost supuse unui proces numit ultrafiltrare. Acest proces de filtrare elimina impuritatile, ca urmele de ceara, dar si polenul. Producatorii spun ca acest proces este necesar pentru a preveni cristalizarea si a prelungi durata de valabilitate a produsului. Insa, micii consumatori stiu ca polenul este extrem de important si de benefic pentru corpurile noastre.
In plus, exista si feluri de miere care au fost combinate cu glucoza, precum si altele care sunt bogate in miere de calitate slaba. De aceea, va oferim niste sfaturi practice cum sa recunoasteti mierea falsa:
* Daca mierea nu „cristalizeaza” in timp, exista sansa ca ea sa fie falsa, deoarece cea pura va cristaliza atunci cand este tinuta in frigider;* Cititi intotdeauna etichetele: cititi intotdeauna eticheta de pe miere si, daca ea contine glucoza / fructoza, atunci evitati-o;* Adaugati cateva picaturi de iod intr-un pahar de apa si adaugati apoi niste miere dupa aceea. Daca mierea capata o culoare albastra, atunci ea e falsificata;* Adaugati cateva picaturi de otet intr-un amestec de apa cu miere. Daca vedeti spuma, atunci mierea a fost falsificata;* Ardeti mierea cu un chibrit, iar daca ea se aprinde, atunci este miere pura;* Asezati o lingura de miere intr-un pahar de apa. Daca mierea nu se dizolva, este pura. Mierea falsa sau mierea de calitate slaba se dizolva in apa.