Conform unei lucrări ştiinţifice publicate în jurnalul „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” din ianuarie 2024, se pare că noi trăim în mijlocul unui gigantic vid cosmic – cel mai mare observat vreodată. Astronomii au sugerat pentru prima dată un astfel de vid în 2013, iar de atunci dovezile existenței sale s-au tot adunat. Problema principală e aceea că acest vid n-ar trebui să existe (conform fizicii actuale), ceea ce înseamnă că e ceva greşit cu înţelegerea noastră a Cosmosului.
În lucrarea mai sus amintită, se sugerează că am putea trăi în apropierea centrului acestui vid, numit vidul KBC, care are un diametru de aproximativ 2 miliarde de ani-lumină, un spațiu suficient de lat pentru a încăpea 20.000 de galaxii. Paradoxal, deşi se numeşte „vid”, el nu este chiar gol, pentru că în primul rând noi trăim în el. Dar, el este cu aproximativ 20% mai gol decât spațiul din afara granițelor sale, un deficit destul de mare.
Şi atunci, care e problema? Se ştie că Universul se află în expansiune. Cosmologii se folosesc de constanta lui Hubble pentru a descrie viteza de accelerare a expansiunii Universului. Constanta Hubble ar trebui să aibă aceeași valoare oriunde te-ai uita, indiferent dacă este aproape sau foarte departe. Problema este că galaxiile și stelele din vecinătatea noastră locală par să se îndepărteze de noi mai repede decât prezice constanta Hubble, sfidând practic legea cosmologică care descrie modul în care crește și evoluează Universul. Iar noua lucrare sugerează că vidul în care trăim ar putea fi cheia rezolvării problemei, deoarece regiunile de mare densitate cu o gravitație mai puternică din afara vidului ar putea atrage galaxiile și stelele spre ele. Lucrurile se mișcă mai repede în vid, zburând din regiunea noastră goală spre spațiul exterior aglomerat.
Sursa: lucrarea ştiinţifică „A simultaneous solution to the Hubble tension and observed bulk flow within 250 h−1 Mpc” / academic.oup.com