Daca privim doar cu o jumatate de secol in urma, vom constata deosebiri radicale intre stilul de viata al bunicilor nostri si cel al omului modern, totdeauna agitat, in criza de timp, stresat si tentat sa obtina confortul absolut.
Acest stil de viata al bunicilor nostri se caracteriza, in principal, prin:
* activitate fizica intens (mergeau frecvent pe jos);
* gandire pozitiva;
* nu erau stresati de stirile predominant negative de la televiziune;
* acordau atentie orelor de masa (un adevarat ritual) si luau masa intr-un cadru linistit, concentrandu-se asupra acesteia;
* consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare si mai putin prelucrate, chimizate;
* isi preparau de regula hrana in casa si doar pentru o zi, maxim doua;
* nu foloseau aditivi alimentari, grasimi artificiale, indulcitori artificiali si zaharuri rafinate;
* uleiurile erau nerafinate, presate la rece;
* consumau mai putina carne si foarte putine preparate industriale din carne, mezeluri, carnati, pateuri ( iar acestea erau preparate in gospodarie sau in conditii naturale, mult diferite de cele industriale actuale);
* se ridicau de la masa cand inca le mai era foame, nu-si umflau stomacurile pana la refuz;
* tineau in mod regulat post, miercurea si vinerea, in aceste zile neconsumand produse de origine animala;
* nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetarie, patiserie decat la ocazii, sarbatori. Obezitatea era aproape necunoscuta;
* nu existau restaurante de tip fast-food;
* nu consumau bauturi racoritoare si energizante;
* nu consumau in cantitati excesive bauturi alcoolice industriale, de o cantitate indoielnica;
* alimentele consumate nu aveau densitati calorice enorme, asa cum au cele de astazi.