Săpăturile conduse de Autoritatea pentru Antichități din Israel, în colaborare cu Universitatea Tel Aviv și Institutul de Știință Weizmann, au legat un eveniment menționat în Biblie de descoperirile arheologice din orașul David. Rezultatele săpăturii, publicate în revista „PNAS”, pun la îndoială istoria oficială despre dezvoltarea Ierusalimului în timpul domniei regilor Iudeii. În special, amploarea Ierusalimului în timpul domniilor lui David și Solomon și perioada care a urmat.
Cercetătorii au datat cu precizie mai multe structuri, inclusiv zidurile orașului și proiectele de construcție regale, care sunt legate de creșterea Ierusalimului spre vest în perioada regelui Ezechia, cu aproximativ 2.700 de ani în urmă. Presupunerea anterioară a fost că orașul s-a extins datorită sosirii refugiaților din exilul asirian; cu toate acestea, noile descoperiri indică acum faptul că orașul s-a extins spre Muntele Sion în secolul al IX-lea î.Hr. în timpul domniei regelui Ioas, cu 100 de ani înainte de perioada de exil asirian.
Prof. Yuval Gadot de la Departamentul de Arheologie din Universitatea din Tel Aviv, a declarat: „În lumina acestui fapt, noua cercetare ne învață că extinderea Ierusalimului este un rezultat al creșterii demografice și al instituirii sistemelor politice și economice”.
Săpăturile au mai arătat că zidul Ierusalimului de pe versanții estici ai orașului David este mai vechi decât se credea anterior. Se credea că zidul din această zonă a fost construit de Ezechia, regele Iudeii; cu toate acestea, descoperirile indică acum că ele datează din timpul domniei regelui Ozia.
Regele Ozia este descris într-un pasaj din Biblie care spune: „Și Ozia a zidit turnuri la Ierusalim… și le-a întărit” (2 Cronici 26:9). Potrivit dr. Uziel: „Până acum, mulți cercetători au presupus că zidul a fost construit de Ezechia în timpul revoltei sale împotriva lui Sanherib (regele Asiriei), pentru a apăra Ierusalimul în timpul asediului asirian. Acum este evident că zidul din partea de est a Cetăţii lui David a fost construit mai devreme şi ca parte a construcţiei cetăţii în timpul domniei regelui Ozia”.