Un nou studiu arata ca vitamina C ar putea functiona ca un puternic medicament anti-cancer. Cercetatorii de la Universitatea din Salford din Marea Britanie au descoperit ca utilizarea vitaminei C a inhibat cresterea celulelor canceroase in laborator. Vitamina C a aratat, de asemenea, o potenta care a fost de 10 ori mai mare decat cea a medicamentului experimental 2-DG in acest proces, au spus cercetatorii. Constatarile au fost publicate in revista „Oncotarget”.
Cancerul ramane una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), boala este a doua cauza comuna a mortii si a bolilor din intreaga lume, reprezentand 9 milioane de decese in 2015. Datele arata ca se asteapta ca noile cazuri de cancer sa creasca cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii.
Institutul National de Cancer din S.U.A. sustine ca aproape 40% dintre barbatii si femeile americane vor dezvolta boala la un moment dat in viata lor. Diferitele terapii pentru cancer – cum ar fi chirurgia, radioterapia si tratamentele sistemice – sunt disponibile in prezent, dar nu pot sa prezinte intotdeauna eficacitate. Unele dintre tratamente sunt considerate toxice si pot determina o serie de efecte secundare adverse. Formele mai agresive de cancer nu pot raspunde intotdeauna la tratamente.
Potrivit cercetatorilor, vitamina C „extermina” celulele canceroase prin blocarea unui proces numit glicoliza. Procesul este responsabil pentru metabolismul glucozei, iar inhibarea acestuia impiedica mitocondriile sa obtina energie esentiala pentru supravietuire. Folosirea vitaminei C ca tratament adjuvant la chimioterapie poate prezenta o alternativa in declinul tumorii si in continuarea progresiei cancerului.
Cercetatorul Dr. Gloria Bonuccelli a spus ca descoperirile sugereaza ca vitamina C este un candidat promitator pentru tratamentul cancerului. „Ne-am uitat la modul in care vizeaza celulele canceroase o gama larga de substante naturale, dar, de departe, cele mai interesante sunt rezultatele cu vitamina C. Vitamina C este ieftina, naturala, netoxica si usor accesibila, astfel incat aceasta este o arma potentiala in lupta impotriva cancerului”, a spus autorul studiului, dr. Michael Lisanti.
Studiul sustine concluziile unei cercetari din 1971 al chimistului premiat cu premiul Nobel, Linus Pauling. Pauling a fost un pionier in testarea eficacitatii vitaminei C impotriva cancerului. In studiul sau, Pauling a examinat 1100 de pacienti bolnavi de cancer. O suta de pacienti au primit zilnic 10 grame de vitamina C, in timp ce grupul ramas a fost utilizat ca grup de control. In 1978, echipa a constatat ca toti pacientii din grupul martor au murit de cancer, in timp ce 13 dintre cei care au luat doze zilnice de vitamina C au supravietuit. In plus, 12 dintre acesti pacienti nu au prezentat alte semne ale bolii. Multe studii care au urmat concluzioneaza ca dozele mari de vitamina C, la peste 5000 mg pe zi, asigura o protectie optima impotriva cancerului.