O nouă lucrare ştiinţifică vrea să aducă lumină asupra relației dintre Calea Lactee și mitologia egipteană antică (mai precis, zeița egipteană a cerului, Nut). Lucrarea se bazează pe texte egiptene antice, care arată faptul că egiptenii cunoşteau bine şi galaxia noastră, Calea Lactee, ceea ce este cu adevărat surprinzător.
Egiptenii antici sunt cunoscuți pentru credințele lor religioase și cunoștințele astronomice despre Soare, Lună și planetele din sistemul nostru solar, dar până acum nu se ştia dacă galaxia noastră, Calea Lactee, a jucat vreun rol în religia și cultura egipteană. Însă, un nou studiu al unui astrofizician de la Universitatea din Portsmouth aruncă lumină asupra relației dintre Calea Lactee și zeița egipteană a cerului, Nut.
Nut este zeița cerului, fiind adesea descrisă ca o femeie plină de stele arcuită peste fratele ei, zeul Pământului, Geb. Ea protejează Pământul de a fi inundat de apele care invadează vidul și joacă un rol cheie în ciclul solar, înghițind Soarele când apune în amurg și dându-i din nou naștere când răsare în zori.
Profesorul asociat în astrofizică, Dr. Or. Graur, a spus: „Am dat întâmplător pe zeița cerului Nut când scriam o carte despre galaxii și mă uitam la mitologia Căii Lactee. Mi-am dus fiicele la un muzeu și au fost fermecate de această imagine a unei femei arcuite și au tot cerut să audă povești despre ea. Acest lucru mi-a stârnit interesul și am decis să combin atât astronomia, cât și egiptologia pentru a face o analiză dublă astronomică și interculturală – a zeiței cerului, Nut, și dacă ea ar putea fi într-adevăr legată de Calea Lactee”.
Dr. Graur a extras informaţii dintr-o bogată colecție de surse antice, inclusiv „Textele piramidelor”, „Textele sicriului” și „Cartea lui Nut” și le-a comparat cu simulări sofisticate ale cerului nocturn egiptean. El a găsit dovezi convingătoare că reprezentarea divină a lui Nut s-a inspirat din galaxia Calea Lactee.
Mai mult, dr. Graur a conectat credințele egiptene cu cele ale altor culturi, arătând asemănări în modul în care diferitele societăți interpretează Calea Lactee. El a spus: „Studiul meu arată, de asemenea, că rolul lui Nut în tranziția celor morţi către viața de apoi și legătura ei cu migrația anuală a păsărilor sunt în concordanță cu modul în care alte culturi înțeleg Calea Lactee. Cercetarea mea arată cum combinarea disciplinelor poate oferi noi perspective asupra credințelor antice și evidențiază modul în care astronomia leagă omenirea între culturi, zone geografice și timp. Această lucrare este un început interesant al unui proiect mai amplu de catalogare și studiere a mitologiei multiculturale a Căii Lactee”.
Sursa: studiul ştiinţific „The ancient egyptian personification of the Milky Way as the sky-goddess Nut: An astronomical and cross-cultural analysis” / sciengine.com