Descoperirile antice hipnotizează pasionații de istorie din întreaga lume. Aceste rămășițe istorice oferă perspective fascinante asupra diferențelor vaste dintre trecut și prezent. Iată acum o piatră veche de 4.000 de ani care prezintă o hartă foarte interesantă.
În 1900, cercetătorii și arheologii au făcut o descoperire captivantă a unei plăci de piatră, parțial spartă, din Saint-Bélec, într-un sit preistoric din Finistere, Franța. Cu toate acestea, lespedea a dispărut timp de peste un secol, fiind redescoperită în 2014 într-o pivniţă a castelului. Placa de piatră spartă măsoară 3,86 metri lungime și 2,1 metri lățime și datează între 2150 și 1600 î.Hr.
Redescoperită din nou, cercetătorii au fost absorbiți în a descoperi semnificația ascunsă a lespezii. Astfel, cercetătorii o folosesc după 4.000 de ani pentru a descoperi situri antice din nord-vestul Franței. Se spune că piatra are gravuri despre care se crede că reprezintă râul Odet. Ceea ce face povestea și mai captivantă este că marcajele au o asemănare de 80% cu o zonă din jurul unei porțiuni de 29 de kilometri a Odetului. Astfel, placa Saint-Bélec a fost recunoscută drept cea mai veche hartă 3D a Europei.
Arheologii au decis apoi să studieze în continuare piatra cu atenție și să sublinieze alte repere ale epocii bronzului. Astfel, cercetătorii sunt hotărâți să folosească placa Saint-Bélec pentru a descifra unde se află următoarea lor descoperire istorică.
La început, cercetătorii nu şi-au dat seama, dar ulterior ei au înţeles simbolurile și gravurile de pe piatră. În denivelările și liniile grosiere, echipa a putut vedea râurile și munții Roudouallec, care face parte din regiunea Bretagne, la aproximativ 500 de kilometri de Paris.
The Saint-Bélec Slab, a 4,000-year-old carving first uncovered in western Brittany in 1900, and recently rediscovered in the cellar of a chateau, may be a map depicting a network of waterways in the region’s Odet River valley. https://t.co/pHXkq8K4Ge pic.twitter.com/3gTWNzKYjb
— Archaeology Magazine (@archaeologymag) April 8, 2021