Începând cu marţi, 16 aprilie 2024, toată lumea vorbeşte despre ploile masive şi inundaţiile catastrofale din oraşul-minune, Dubai (Emiratele Arabe Unite). Furtuna a lovit inițial Omanul duminică, înainte de a lovi Emiratele Arabe Unite marți, întrerupând puterea și provocând perturbări uriașe ale zborurilor, deoarece pistele au fost transformate în râuri. În Emiratele Arabe Unite, un record de 254 de milimetri de precipitații a fost înregistrat în Al Ain, un oraș la granița cu Omanul. A fost cel mai mare vreodată într-o perioadă de 24 de ore de când au început măsurătorile (în 1949).
Ploile sunt rare în Emiratele Arabe Unite și în alte părți ale Peninsula Arabică, care este de obicei cunoscută pentru clima uscată de deșert. Temperaturile aerului de vară pot crește peste 50 de grade Celsius.
Dar, ce-a cauzat această furtună şi precipitaţiile abundente? „Experţii”, ca întotdeauna, dau vina pe aşa-zisa „încălzire globală”, care a devenit „vinovatul de serviciu” pentru toate relele din lume. Dar, să nu uităm că Emiratele Arabe Unite practică destul de des „însămânțarea norilor” („cloud seeding”), un proces desfăşurat pentru a cauza ploi mai abundente. Un articol din mass-media oficială (Bloomberg) ne vorbeşte clar despre asta: „Dubai se oprește pe măsură ce însămânțarea norilor agravează inundațiile”.
Foarte interesant e faptul că guvernul Emiratelor Arabe Unite spune că „însămânţarea norilor” nu a avut loc înainte de furtună, aşa că această tehnică nu ar fi fost de vină pentru inundaţiile din Dubai. Sau poate nu vor să recunoască că un experiment cu „însămânţarea norilor” a dat greş?
Conform Wikipediei, „însâmânţarea norilor” este tehnica prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații care sunt produse de anumiți nori prin dispersarea în atmosferă a anumitor substanțe care servesc ca nuclee de condensare. Se folosește zăpadă carbonică, iodură de argint sau unele nuclee de condensare hidroscopice, care să favorizeze formarea cristalelor de gheață sau a picăturilor de ploaie.