Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
Popilnicul (Asarum europaeum) este o planta foarte pretuita de daci, era folosita contra frigurilor si a secarii puterilor omenesti, contra herniei si viermilor intestinali. Are multe denumiri populare: buba inimii, chiparus, chiperul-lupului, dafin mic, ficatea, lingura-popii, piperul-lupului, urechea-hartului si altele.
Intre 2-3 frunze cu forma de inima, cu o culoare verde intens, apare o floare rosie-negricioasa, deloc aratoasa, cu 3 petale carnoase. Popilnicul si preparatele facute din el au efect vasoconstrictor si, relativ, de crestere a tensiunii, de aceea trebuie luat in doze mici si cu precautie. Planta are si proprietati diuretice, sudorifice, antibiotice, expectorante, antialcoolice. Este si un vermifug bun, rezolva si unele probleme care provoaca constipatia. La nivelul aparatului gastro-intestinal, are efecte diuretice si diminueaza durerile de stomac.
Atentie! Planta este toxica. Se foloseste sub supraveghere de specialitate. In cazul nerespectarii corecte a dozelor, sunt posibile tulburari de irigare cerebrala soldate cu hemiplegii.
Planta se mai foloseste infuzii pentru spalaturi locale, atunci cand trebuie sa tratam eczeme, furuncule, ulcere de gamba, matreata, infectii ale pielii, iritatii ale pielii. Frunzele verzi, pisate, se aplica pe rani sau ulcere purulente, iar macerate in otet, se folosesc pentru vindecarea de raie. Un decoct din 1/5 lingurita de planta fiarta intr-un pahar de apa se foloseste, sub forma de comprese, pentru ochii bolnavi.
Atentie! Principiile active din uleiul volatil sunt toxice si pot provoca iritatii daca se depaseste doza recomandata. Femeilor insarcinate, folosirea plantei le este interzisa categoric.
Sursa: Revista „Formula As”