Expertii sustin ca oamenii care au diete alimentare bogate in uleiuri vegetale (de exemplu, ulei de floarea soarelui sau soia) au un risc mai crescut de a dezvolta dementa in timpul vietii. Acestia sustin ca uleiul provoaca depuneri pe creier, un precursor al bolilor neurodegenerative.
La mijlocul secolului XX, americanii erau ingrijorati de rata crescuta a bolilor de inima si au cerut cetatenilor sa renunte la grasimile saturate. Dr. Catherine Shanahan, nutritionist si medic de familie spune ca sfaturile de atunci au fost o mare greseala. „Restaurantele si alte localuri au apelat la uleiurile vegetale datorita costului redus si a disponibilitatii. Uleiul de masline, de exemplu, este de 10 pana la 50 de ori mai scump decat uleiul vegetal”, spune Shanahan, potrivit gandul.info.
Uleiurile vegetale sunt sub diferite forme: ulei de rapita, de palmier, de porumb, de soia, de floarea soarelui sau de samburi de struguri. Conform medicului, uleiurile vegetale ii fac pe oameni sa se simta mai obositi si poate provoca migrene, dar si boli neurodegenerative precum Alzheimerul sau dementa. „Uleiurile vegetale provoaca stresul oxidativ, care distruge membrana creierului, rezultatul fiind aparitia plagilor pe creier”, spune ea.
„As incuraja oamenii sa renunte la uleiurile vegetale macar pentru sapte zile si vor vedea ca se gaseste in orice produs si asta este de fapt problema”, avertizeaza medicul. De asemenea, ea sustine ca oamenii ar trebui sa-l inlocuiasca cu ulei de masline, cocos, avocado sau ulei de alune.
Sursa: sanatate.bzi.ro