Cu cele 15 milioane discuri vândute, Kurt Cobain, liderul formaţiei „Nirvana” era regele rockului. Dar, cântăreţul din Seattle nu a suportat acest enorm succes nici măcar cu ajutorul heroinei. La începutul lunii aprilie 1994, s-a sinucis trăgându-şi un glonte în gură: „Mă urăsc şi am chef să mor”. Astfel, el s-a dus să-i regăsească pe Hendrix, Joplin şi Morrison în panteonul martirilor rockului. Nirvana s-a transformat în infern.
Înainte de a se sinucide, el a lăsat un mesaj pentru soţia şi fiica sa: „Sunt mulţi ani de când nu mai am niciun sentiment. Nu vreau să mint pe nimeni. Cel mai rău lucru ar fi să mă prefac. Nu mai am nicio pasiune. Vă iubesc, vă iubesc, vă iubesc”. De aproape doi ani, Kurt Cobain se amuza în a se îmbrăca cu tricouri pe care scria „Grunge a murit”; doi ani de când încerca să se lămurească de faptul că mişcarea al cărui simbol era, nu mai exista. Aceiaşi doi ani în care formaţia sa, Nirvana, a reuşit să depăşească stadiul de mic grup local pentru a deveni un megastar planetar. Kurt Cobain nu a suportat gloria şi s-a sinucis.
Morbidul a fascinat întotdeauna rockerii. Atracţia ocultismului, satanismul sau oroarea pur şi simplu fac parte din stilul lor. Kurt Cobain era un alt stil. Melanj de hippie și de punk, muzica sa semăna cu Led Zeppelin cu Sex Pistols, dar şi cu Beatles şi Rem. Obsesia morbidului nu era o modă, ci expresia stărilor lui interioare. Albumul lui Nirvana care a ieşit în ultima vară trebuia să se numească „Mă urăsc şi vreau să mor”. Casa de discuri a refuzat acest titlu şi până la urmă albumul s-a numit „In utero”. Niciun efect ieftin, nicio provocare, ci numai amara constatare a unei existenţe lipsite de sens.
Drama lui Kurt Cobain, un individ hipersensibil, a început din copilărie. Atunci când părinţii săi au divorţat, nu se mai putea juca cu ceilalţi copii; ei aveau încă părinţii, el nu mai avea. La 12 ani era deja despărţit de lumea normală. De atunci s-a refugiat numai în muzică. Prin cluburile din Seattle, Kurt cânta însoţit de prietenul său, un gigant de doi metri, basistul Chris Novoselic.
Grupul Nirvana se naşte mai târziu (în 1987), atunci când cei doi se întâlnesc cu bateristul Dave Grohl. Încadrat de basist şi de baterist, Kurt Cobain părea şi mai fragil. Aşa şi era. Nimic nu l-a putut salva pe Kurt: nici cele 10 milioane de discuri, nici Frances, fiica sa, şi a lui Courtney Love, fiică de hippie.
Prea mult succes, prea multă fericire afirmată. Atunci când discul „In utero” a apărut, Kurt era şi mai trist şi mai întunecat. Nirvana era în culmea succesului ei, la cele mai bune concerte europene. La 4 martie 1994, la Roma, regele grungelui a intrat în comă din cauza drogurilor şi a şampaniei. Atunci când s-a întors acasă la Seattle, soţia lui a trebuit să cheme poliţia. Cincisprezece zile mai târziu mama sa nu are nicio veste de la el şi intră în panică. Un electrician a găsit cadavrul lui Kurt Cobain pe 8 aprilie 1994, el sinucindu-se 3 zile mai devreme. Şi asta a fost tot…