Curiosi sa afle regimul de viata al chinezilor care traiesc, frecvent, peste 100 de ani, cercetatorii occidentali afirma ca unul din secrete consta in faptul ca mananca putin, ba, uneori, nu mananca deloc, din cauza saraciei in care traiesc. Si mai exista un obicei: sa te ridici de la masa inainte de a te fi saturat. Concluzia: ingerarea unui numar redus de calorii prelungeste viata.
1) Portii mici, de cinci ori pe zi. Ingerarea unor portii mici de alimente, de patru-cinci ori pe zi, ofera organismului un aport regulat de nutrienti, de zahar in sange si de energie, pe toata durata zilei. Portiile reduse obosesc mai putin sistemul digestiv si metabolismul. In plus, acest mod de a repartiza caloriile pe durata intregii zile reduce riscurile bolilor coronariene.
2) Vegetarieni in timpul saptamanii, „carnivori” in weekend. S-a constatat oficial ca vegetarienii au mai putine boli degenerative si cancere, decat rudele lor consumatoare de carne. Se estimeaza ca un sfert din bolile canceroase se datoreaza lipsei de fibre vegetale complete in alimentatie. Dar pentru a trai mult, chinezii nu renunta definitiv la carne. Se multumesc sa o consume doar la capatul saptamanii, in cantitati „potrivite”.
3) Nu va despartiti de usturoi. Alicina din usturoi previne scleroza arterelor si obstructia vaselor de sange ale inimii, scade colesterolul si dizolva grasimile, stimuleaza hipofiza, regleaza glicemia si previne cancerul. Centenarii chinezi isi incep dimineata cu usturoi, iar taranii care lucreaza in orezarii il iau cu ei, drept merinde.
4) Nicio masa fara condimente. Reactia naturala, cand mancam alimente iuti, este aparitia transpiratiei si a rosetei in obraji. Sunt semne bune, ca vasele de sange se dilata si circulatia sangelui se accelereaza. Nelipsite de pe masa chinezilor – usturoiul, ceapa, piperul, boiaua, ghimbirul si curcuma, impiedica formarea plachetelor de grasime din sange si imbunatatesc circulatia. Daca va iubiti inima, mancati condimente.
Sursa: formula-as.ro