A fost „hăckuită” de forţe necunoscute? Cercetătorii sunt derutaţi pentru că sonda spaţială Voyager 1 trimite mesaje fără sens pe Pământ

Sondele spațiale NASA (Voyager 1 şi 2), care s-au lansat la o distanță de mai puțin de o lună, în vara lui 1977, au supraviețuit mult în faţa unor erori ale surselor de alimentare sau de software. Voyager 1, care în prezent plutește dincolo de marginea general definită a sistemului solar, la aproximativ 25 miliarde de km distanță, nu arată deloc bine în aceste zile.
Recent, oamenii de știință au devenit îngrijorați după ce sonda spaţială singuratică a început să trimită mesaje fără sens pe Pământ, de parcă ar fi devenit „senilă”. Suzanne Dodd, directorul proiectului Voyager, a declarat pentru NPR: „Practic, sonda a încetat să ne vorbească în mod coerent. Este o problemă serioasă”.
În loc să transmită ceva coerent, Voyager 1 trimite în cod binar semnale de 1 și 0 care pur și simplu alternează. Eforturile de a reporni (reseta) sonda spaţială au eșuat până acum; dar asta nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că tehnologia datează de la mijlocul anilor 1970. Dodd a explicat pentru NPR: „Butonul pe care îl apăsați pentru a deschide ușa mașinii moderne are mai multă putere de calcul decât sondele Voyager. Este extraordinar că ele continuă să zboare și au făcut acest lucru de mai bine de 46 de ani”.
Între timp, echipa NASA încearcă să se raporteze la dezvoltatorii originali ai sondei spaţiale și să descopere de ce au proiectat aşa ceva, pentru a găsi modalități de a repara sonda. În lunile următoare, oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory al NASA vor testa diferite metode pentru ca Voyager 1 să-şi poată reveni.
Stella Ocker, astronom la Caltech, a declarat pentru NPR: „Nu am primit date științifice de când a început această anomalie, ceea ce înseamnă că nu știm cum este mediul prin care călătorește nava spațială”. Rezervele de plutoniu ale sondelor, care le furnizează energie electrică, încep și ele să se epuizeze, determinând operatorii acestora să ia măsuri pentru a menține rezervele de energie în scădere. Astronomul Stamatios Krimigis, care a lucrat la misiunea Voyager 1 de la început, a declarat pentru NPR: „Am crezut de la bun început că sondele vor supravieţui 50 de ani, şi uite că aproape că ne apropiem de acest termen”.
Sursa: npr.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate