Romanii raman mari amatori de salam, muschiulet, crenvursti si multe alte preparate similare. Mergeti in cateva magazine si cititi etichetele de pe doua feluri de mezeluri care va plac cel mai mult. In toate excursiile la raft veti da peste amidon alimentar, polifosfati, glutamat de sodiu, agent de ingrosare ori nitrit de sodiu. „Ce sunt toate acestea?” va veti intreba, iar apoi va veti gandi ca nu aveti incotro si veti lua produsele.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: „In foarte multe preparate de tip mezeluri se adauga o alta varianta, nitrati, ca sa mentina colorabilitatea frumoasa si care produc intoxicatii de acelasi tip. Presupune transformarea hemoglobinei din sangele lor in met-hemoglobina. Aceasta met-hemoglobina nu mai leaga oxigenul.”
La cantitati mari, pot aparea semne de insuficienta respiratorie. Frecventa respiratiilor devine extrem de rapida.Fosfatii de asemenea intereseaza copiii, pentru ca impiedica fixarea calciului in oase. In mezeluri gasim si glutamat de sodiu, care stimuleaza pofta si va face sa mancati incontinuu, iar amidonul alimentar interzice utilizarea proteinei din carne de catre organismul uman.
In mezelurile produse industrial au loc aproximativ 20 de ingrediente. Doar unul este, de fapt, carne. Multi aditivi nu se elimina prin procesele metabolice pe care le cunoaste organismul uman. Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: „Toate acestea sunt daunatoare prin acumulare, se depoziteaza. Ele raman in organismul nostru, se acumuleaza in diverse zone, in diverse organe, prin acumulare repetata creeaza depozite care devin extrem de nocive. Cuvantul moderatie inseamna diferit pentru oameni. Moderatia nu inseama am luat luni salam din asta, miercuri sunca, vineri nu stiu ce carnacior. Intr-o saptamina inseamna de trei ori produs nociv. Moderatia inseamna o data pe saptamana.”
Sursa: stiripesurse.ro