Exista mai multe opinii diferite cu privire la celebrarea Craciunului. Unele secte religioase, cum ar fi Martorii lui Iehova, ne invata ca este un pacat in a sarbatori Craciunul. Este pacat pentru a sarbatori ziua de nastere a lui Iisus? Dar, cum ramane cu Mos Craciun? Sau cu brazii de Craciun?
In primul rand, e posibil ca Dumnezeu sa dispretuiasca ideea moderna de Craciun. Lumea lacoma a comercializat sarbatoarea Craciunului intr-o afacere de miliarde de dolari. Craciunul nu este despre a cumpara, a da si a primi. Nu este nici pentru a da celor saraci. Ar trebui sa fie vorba despre Dumnezeu care ne-a oferit darul vietii vesnice, in detrimentul vietii si sangelui singurului Lui Fiu, Iisus Hristos. Asa trebuie sa sarbatorim nasterea lui Hristos in lume. A face altceva de Craciun este gresit! Este pacat sa exploatam numele lui Iisus la Craciun, doar pentru a face niste bani. Din pacate, acest lucru este mult prea comun in zilele noastre.
Sarbatoarea de Craciun nu este mentionata in Biblie
Craciunul nu este mentionat in Biblie. Nu este nicio porunca pentru credinciosi sa respecte sau sa sarbatoreasca ziua de nastere a lui Iisus. Este o chestiune de alegere personala. Este acceptabil sa respectam Craciunul, dar putem sa n-o facem, pentru ca nicaieri Cuvantul lui Dumnezeu nu cere unui crestin sa sarbatoreasca Craciunul sau Pastele.
Nu este pacat a sarbatori Craciunul, la fel cum nu este un pacat sa sarbatorim ziua de nastere a unui membru al familiei. Totusi, trebuie lamurite cateva chestiuni:
1) Ce e cu Mos Craciun? – Mos Craciun este un impostor satanic, conceput de oamenii rai, pentru a tine copiii departe de Domnul Iisus Hristos. Mos Craciun este un personaj fictiv caruia i s-a dat puterile de omnipotenta, omniprezenta si omniscienta. Aceasta este o blasfemie impotriva lui Dumnezeu (Iisus Hristos), care este singurul care poseda astfel de calitati divine. Niciun parinte nu ar trebui sa-si insele copiii sa creada in Mos Craciun. Nu intamplator “Mos Craciun” (“Santa Claus” in limba engleza) rearanjat da cuvantul “Satana” (“Satan” in limba engleza). Mos Craciun este diavolul. Parintii crestini ar trebui sa-si invete copiii adevarul, adica faptul ca Mos Craciun este o farsa demonica, conceputa de pagani pentru a-i deruta pe copii.
2) Ce-s cu brazii de Craciun? – Pomii de Craciun sunt OK. Desi babilonienii isi decorau copacii si se inchinau lor, asa cum citim in Ieremia 10:1-15, contextul acestor pasaje din Scriptura se refera la idoli, adica la copaci taiati in forma unui idol si apoi decorati. Este ridicol sa se pretinda daca cineva are un pom de Craciun in casa ar practica idolatria. Este pacat sa se creasca plante in interior pentru a lumina casa? Desigur ca nu! Plasarea unor decoratiuni pe un copac nu poate fi un lucru pacatos. Este OK ca sa existe stele, ornamente, lumini in brazii de Craciun, pentru ca Biblia nu interzice nicaieri acest lucru, fiind o chestiune de alegere personala.
3) Dar daca ziua de nastere a lui Iisus nu este in luna decembrie? Cei mai multi teologi sunt de acord ca Iisus nu s-a nascut in decembrie. Sincer, nimeni nu stie sigur cand s-a nascut Iisus. Pe de alta parte, nu este nimic rau in a-L sarbatori pe Iisus pe 25 decembrie, chiar daca ziua Lui de nastere reala este intr-o alta data. Este un lucru minunat pentru a sarbatori nasterea Mantuitorului, darul lui Dumnezeu pentru omenire.
4) Dar Craciunul nu are origini pagane? E adevarat, dar la fel e si cu sarbatoarea de Pasti, cu numele saptamanii, dar si cu multe alte lucruri acceptate astazi. Desigur Halloween-ul este o sarbatoare demonica si ar trebui sa fie evitata de catre toti crestinii.
5) Insa cum ramane cu 25 decembrie? Niciun crestin inainte de anul 335 d.Hr. nu sarbatorea ziua de nastere a lui Iisus. Cuvantul “Craciun” (“Christmas” din englezescul “Christ” = “Hristos” si “mass”= “sarbatoare”) a fost folosit pentru prima data in anul 1038. Inainte de anul 335 d.Hr., cultul pagan al lui Mithra, zeul iranian al luminii, sarbatorea data de 25 decembrie, ziua de nastere a lui Mithra. Pe 21 decembrie ziua incepea sa fie mai mare decat noaptea, asa ca pe 25 decembrie se sarbatorea triumful lui Mithra asupra intunericului. Deoarece festivalul pagan care sarbatorea ziua de nastere a lui Mithra era atat de popular, Biserica Romano-Catolica a adoptat aceasta zi de 25 decembrie, schimbandu-i semnificatia din ziua de nastere a lui Mithra, “zeul luminii”, in ziua de nastere a lui Hristos, Dumnezeu Fiul, “lumina lumii”. Sensul vechi al datei de 25 decembrie era in legatura cu triumful lui Mithra asupra intunericului fizic; noul sens sarbatorit era acela de triumf al lui Iisus asupra intunericului spiritual. In cele din urma, Craciunul a devenit dominant, iar cultul Mithra a disparut. Niciunul dintre apostoli sau biserica primara a crestinismului nu a sarbatorit ziua de nastere a lui Iisus.
6) Cum ramane cu colindele? Exista multe imnuri minunate evanghelice, care au fost scrise pentru a se inchina lui Iisus in momentul Craciunului. Ar fi o greseala sa trecem cu vederea aceste colinde minunate de Craciun; multe inimi s-au intors la Domnul in timpul vacantei de Craciun, ca urmare a colindelor religioase.
Concluzie
Daca simtiti ca Craciunul este o sarbatoare pagana, si nu ar trebui sa fie sarbatorit, atunci nu o faceti. Dar, daca alti credinciosi cred ca este acceptabil sa o faca, nu ii judecati. Este clar ca exista doua modalitati de a sarbatori Craciunul:
– calea lumeasca – cea cu Mos Craciun, renul Rudolf, Polul Nord, elfi, omul de zapada, melodii laice despre Craciun, bautura, petreceri, muzica rock, cumpararea si oferirea de cadouri etc;– calea crestina – cea cu Iisus Hristos, colinde, scena nativitatii etc.
Craciunul adevarat ar trebui sa fie dedicat lui Iisus, colindelor evenghelice, bunatatii sufletesti, si nu partii comerciale a sarbatorii, betiilor, petrecerilor depravate. Dumnezeu uraste Craciunul care este sarbatorit in mod lumeste, dar este multumit de putinii credinciosi care sarbatoresc cu adevarat nasterea Domnului Iisus Hristos in lume.