Petrecerea timpului in aer liber, stand la soare, este benefica nu doar pentru a avea o piele bronzata, dar si pentru sanatatea inimii voastre. Studiile au aratat ca vitamina D, care se obtine prin expunerea la razele soarelui, poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene, a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.
Un studiu recent pare sa fi identificat nivelurile exacte de vitamina D in sange, necesare pentru prevenirea problemelor coronariene. Dr. J. Brent Muhlestein, de Institutul Inimii din Salt Lake City, a condus o cercetare in acest domeniu, care a fost prezentata recenta la sesiunea stiintifica a Asociatiei Americane a Inimii din 2015. Iata ce putem citi in revista „Medical News Today”:
Persoanele care nu primesc suficiente cantitati de vitamina D prin surse alimentare sau prin expunerea la soare, de multe ori au deficit de vitamina D, ce este determinat prin masurarea nivelului de 25-hidroxivitamina D (25-OHD) din sange. Muhlestein si echipa sa au stabilit ca nivelurile de 25-OHD sub 15 ng/ml (nanograme pe mililitru), au fost asociate cu un risc crescut cu 35% de a suferi de un „eveniment cardiovascular”.
Studiul a implicat patru grupuri de oameni care au fost clasificate in functie de nivelurile lor de 25-OHD: cei cu mai putin de 15 ng / ml, si cei cu un nivel intre 15-29 ng / ml, 30-44 ng / ml sau mai mare de 45 ng / ml. Cercetarea a indicat ca toate cele trei grupuri, cu 15 ng niveluri / ml de 25-OHD sau mai mult au aceleasi niveluri de risc redus.
Dr. Muhlestein a spus: „Acest studiu arunca o lumina noua asupra pacientilor care iau suplimente de vitamina D. Cel mai mare beneficiu pentru inima va avea loc probabil in randul pacientilor ale caror nivel de vitamina D este sub 15 ng / ml si care au nevoie sa-si creasca nivelul de vitamina D”.
Mai multe despre vitamina D
Vitamina D joaca mai multe roluri in promovarea sanatatii. Este necesara pentru cresterea si intretinerea oaselor si dintilor sanatosi si este utila in prevenirea bolilor de inima. Printre alte beneficii ale vitaminei D amintim capacitatea sa de a reduce riscul de gripa si diabetul de tip 2. Deficiente de vitamina D au fost asociate cu risc crescut si severitatea anumitor boli incluzand astmul, eczema si dermatita atopica.
Vitamina D poate, de asemenea, juca un rol in prevenirea cancerului. Lipsa vitaminei D a fost asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune, scleroza multipla, autism, boala Alzheimer, artrita reumatoida sau astm. Desi lumina soarelui este principala sursa de vitamina D, aceasta poate fi, de asemenea, gasita in pestele gras, galbenusul de ou si branza. Exista, de asemenea suplimente disponibile, dar este recomandat ca oamenii ar trebui sa se bazeze pe surse naturale cat mai mult posibil pentru a creste nivelul vitaminei D.