Prima Femeie Româncă Medic nu a fost primită să lucreze in Romania Omenirea.Ro


Maria Cuțarida-Crătunescu a fost prima femeie medic din România, doctor în medicină. Din cauza prejudecăților vremii, nu a fost primită să lucreze ca medic în Spitalul Brâncoveanu. Pentru a putea profesa, și-a deschis o clinică particulară.
Medic renumit pe plan internațional și una dintre primele militante feministe din România, Maria Cuțarida-Crătunescu a învins prejudecățile vremii, într-o perioadă în care se considera că locul femeii este la cratiță.

Maria Cuțarida-Crătunescu s-a născut la 10 februarie 1857, la Călărași. A urmat studiile liceale la Școala Centrală din București și le-a continuat la Zurich. În anul 1877 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich, dar pentru că avea dificultăți în vorbirea limbii s-a transferat la Universitatea din Montpellier, unde și-a susținut teza de licență în limba franceză.

În perioada 1885 – 1898, s-a dedicat asistenţei medicale la Fabrica de Tutun din Bucureşti, îngrijind circa 2.000 de muncitoare.

Și-a continuat activitatea benevolă la Spitalul Filantropia, în anul 1886 devenind şefa catedrei de igienă a Azilului „Elena Doamna”, iar din anul 1891, şi a secţiei de ginecologie de la Filantropia.

În anul 1894, Eforia Spitalelor, cea care administra instituţiile medicale din Bucureşti, a modificat profilul secţiei în care lucra Maria Cuţarida din ginecologie în chirurgie ginecologică, schimbând şi programa concursului, ceea ce a determinat protestele vehemente ale doctoriţei, care i-a acuzat pe diriguitori că încearcă desfiinţarea secţiei de ginecologie, protestele ei fiind, evident, inutile.

În final, Maria Cuţarida și-a înaintat demisia, şi, încheind practica spitalicească, s-a dedicat asistenţei medico-sociale a mamei şi copilului.

🔴Hai in comunitatea de Membri – Stellarium Exclusive – pentru clipuri exclusive si explicite
🔴Link-https://www.youtube.com/channel/UCYr3_r637rtGN97Fmh53kbA/join

📚E-book – Top 50 Idei Business de a face Bani -https://fabricadestele.gumroad.com/l/slgnl
📚 E-book – TOP 12 joburi de acasa -https://gum.co/lnVNO

⭐️ Collab. and stuff MAIL- [email protected] (Flavius de la Stellarium)
⭐️VoiceOver & Owner- Flavius Calin
⭐️ Paypal- https://www.paypal.me/Stelarium
⭐️ Mail- [email protected]

Sursa Videoclipului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Partners: FYTube , masini in rate