Curcuma (sau curcumina) este un condiment de culoare galben stralucitor, obtinut dintr-o planta tropicala numita „Curcuma Longa” sau turmeric, ce face parte din familia ghimbirului. Condimentul este folosit foarte mult in India si Indonezia, fiind considerat a fi unul sacru. Se spune ca fiecare indian consuma 2 grame de turmeric in fiecare zi. Recent, curcuma a devenit foarte populara si in Occident.
Studiile au aratat ca turmericul are cel mai puternic efect anti-inflamator din lumea plantelor. Curcumina (ingredientul principal din turmeric) inhiba activitatea enzimei COX-2 (ciclooxigenaza), care este responsabila pentru crearea de molecule care pot produce inflamarea.
Dar, inflamatia vine in acelasi ambalaj cu un numar mare de boli, pornind de la starile inflamatorii ale pielii (psoriazis, dermatita), inflamatia articulatiilor, boli autoimune (alergii, artrita reumatoida, psoriazis, colagen) sau pana la deteriorarea mucoasei tractului gastro-intestinal, ce poate provoca ulcere, polipi si carcinoame.
Efectul curcumei este foarte eficace, avand in vedere ca in cele mai recente rezultate s-a dovedit ca ea constituie un substitut bun pentru agenti anti-inflamatori sintetici (corticosteroizi), acestia din urma producand efecte adverse grave si permanente.
Turmericul este una dintre plantele cele mai bine cercetate astazi, proprietatile sale medicinale facand obiectul a mai mult de 5.600 de cercetari biomedicale. Din acest punct de vedere, avand in vedere numarul si densitatea de studii efectuate pe acest condiment important, nu este surprinzator faptul ca un numar tot mai mare de studii au constatat ca aceasta curcuma este mai utila decat o varietate de medicamente conventionale:
– Lipitor / Atorvastatina (medicament impotriva colesterolului): un studiu din 2008, publicat in revista „R & D” a aratat ca un preparat standardizat de curcuminoizi din turmeric e mai eficace decat Lipitor, care are rolul de a reduce colesterolul si trigliceridele din sange.
– Corticosteroizi (medicamente cu steroizi): Un studiu publicat in 1999 in revista „Phytotherapy Research” au aratat ca polifenolul primar in turmeric, pigmentul cunoscut sub numele de curcumina, a avut un impact mai bun decat steroizii in gestionarea unei boli inflamatorii ale ochilor.
– Prozac si Imipramina (antidepresiv): Un studiu publicat in 2011 in revista „Acta Pharmaceutica Polonie” a aratat ca aceasta curcuma a lucrat mai bine in comparatie cu cele 2 medicamente (Prozac si Imipramina) in reducerea comportamentului depresiv la animale.
– Aspirina (luata pentru subtierea sangelui): Studiile publicate in 1986 in revista „Arzneimittelforschung” au constatat ca aceeasi substanta, curcuma, are un efect anti-plachetare mai bun decat Aspirina, ceea ce inseamna ca poate fi folosit la pacientii predispusi la tromboze vasculare.
– Medicamente anti-inflamatorii: Un studiu publicat in 2004 in revista „Oncogene” a constatat ca aceasta substanta, curcuma, a fost mai eficace decat Aspirina, Ibuprofen, Sulindac, Fenilbutazona, Naproxen, Indometacin, Diclofenac, Dexametazona, Celecoxib si Tamoxifen, in tratarea inflamatiilor.
– Oxaliplatin (medicament chimioterapeutic): In 2007, „International Cancer Journal” a aratat ca substanta din turmeric (curcuma) ar putea fi comparata cu oxaliplatina, un medicament impotriva celulelor canceroase colorectale.
– Metformin (medicament impotriva diabetului zaharat): Revista „Biochemical and Biophysical Journal” a publicat in 2009 un studiu care a examinat modul in care curcuma poate fi valoroasa in tratamentul diabetului zaharat. Cercetatorii au descoperit ca aceasta activeaza AMPK (care creste absorbtia glucozei) si suprima expresia genelor gluconeogenice (care suprima formarea de glucoza in ficat) din celule. Interesant e faptul ca cercetatorii au descoperit ca aceasta curcuma este de la 500 de ori pana la 100.000 de ori mai puternica decat Metformina, in activarea AMPK-ului.
De asemenea, numai putin de 54 de studii au constatat ca aceasta curcuma poate provoca moartea celulelor canceroase sau poate diminua celulele canceroase rezistente cu tratamentul conventional. Cititi mai multe despre eficacitatea curcumei in tratarea cancerului in cadrul acestui articol: Curcumina (sau curcuma) este cea mai puternica substanta naturala impotriva cancerului?
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=curcumin