Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Putem crede că îngerii sunt reali doar pentru că apar nu numai în textele religioase, ci și în miturile fondatoare ale tuturor civilizațiilor?! Războinici și protectori, nobili și puternici, drepţi și iubitori – ei chiar există? Timp de mii de ani, omenirea crede că totul de pe Pământ are corespondentul său spiritual – minerale, plante, animale şi oameni. Iar spiritele și îngerii sunt percepute ca adevăratele forțe creatoare ale Universului.
Viața și lumea nu sunt un accident creat de haos sau de evoluția genetică a organismelor vii, ci de intenția unor ființe spirituale inteligente și bine intenționate. Renumitul angelolog medieval Dyonisiυs Areopagita a clasificat îngerii în 9 categorii, în funcție de apropierea lor de Dumnezeu. Serafimii sunt spirite iubitoare care Îl sărbătoresc pe Dumnezeu zi și noapte, Heruvimii sunt întruchiparea înțelepciunii cosmice, Tronurile manifestă voința divină care conduce toată Creația, iar Dominațiile creează ordine și dreptate prin care se dobândește libertatea. Virtuțile oferă valoare și har divin. Puterile oferă un ajutor proverbial. Principii, Arhanghelii și Îngerii sunt ultimele trei categorii de spirite divine, nu mai puțin valoroase decât cele de deasupra lor. Principiile sunt spiritele timpului, iar Arhanghelii şi Îngerii guvernează oamenii.
Se crede că fiecare om are cel puțin un înger păzitor, unii oameni având chiar mai mulți, între 2 și 6, care sunt responsabili de destinul acelui om și îl însoțesc de la naștere până când se întoarce în minunata lume spirituală. Aceste ființe spirituale recunosc mai mult decât omul, complexitatea destinului său și a căilor sale, pe care nu le vedem clar, dar o percepem intuitiv ca soartă. Fiecare dintre noi se naște cu o misiune divină și cu îngeri păzitori care să ne ajute să o facem, fără a scăpa de ea și fără a uita adevăratul scop al vieții noastre.
Îngerii ne stimulează imaginația și ne ajută să trecem prin încercările vieții; uneori apar în vise sau în alte forme pentru a ne ghida și a ne oferi ajutorul direct. Uneori îi auzim pe îngerii păzitori ca o voce interioară, dar câți dintre noi, în aceste vremuri moderne, acordăm atenție vocii lui interioare și o iau în serios?
În vremurile preistorice, în conformitate cu ceea ce Dumnezeu a transmis prin glasurile profeților și preoților, oamenii au creat legi, iar regii și-au guvernat popoarele prin aceste legi divine. Se știe că în acele vremuri fiecare națiune și oraș-stat și fiecare epocă avea propriile sale spirite protectoare.
Printre aceste spirite, arhanghelii sunt cunoscuți ca protectorii națiunilor. Vechiul calendar babilonian ne arată că au existat și 7 arhangheli care s-au alternat în stăpânirea popoarelor în funcție de perioada de timp în care se aflau. Fiecare dintre ei au condus o perioadă de timp. Oamenii au perceput în mod intuitiv aceste schimbări ale spiritelor arhanghelești, au perceput cum se schimba atmosfera spirituală a pământului și au simțit prezența unui nou spirit. Ei și-au organizat viața și societatea, după înțelepciunea acelui calendar.
De-a lungul timpului, marii filozofi și profeți ai omenirii și marii fondatori ai marilor religii, fără să se cunoască, au transmis omenirii aceleași solii. Cum este posibil? Este clar că aceste mesaje sunt de inspirație divină și sunt menite să-l ghideze pe om pe calea către o civilizație înfloritoare și pașnică. Calendarul babilonian ne spune că în jurul anului 600 î.Hr., arhanghelul Mihail a preluat conducerea de la arhanghelul Gavril. După Mihail, în jurul anului 250 î.Hr., a urmat arhanghelul Orifiel, cu spirit de rigoare și ordine. Datorită caracterului lui Orifiel, au apărut mari imperii bazate pe ordine și disciplină. După doar 100 de ani, Orifiel a fost înlocuit de Anael, cunoscut drept un spirit al artelor frumoase, care a inspirat marile capodopere arhitecturale ale antichității, dar și poezie, muzică și dans.
Cum au putut babilonienii să cunoască dinainte cu atâta precizie valurile culturale ale vremurilor viitoare, chiar și la mii de ani după dispariția lor? Îngerii, fie că sunt imaginați cu aripi sau altfel, au o influență reală asupra vieții noastre și a vremurilor pe care le trăim. În termeni psihologici, putem spune că acţionează prin conştiinţa colectivă şi astfel este posibil să se influenţeze întregi paradigme culturale şi sisteme de valori.