Tăblița Dispilio a fost descoperită de un profesor de arheologie preistorică, George Xourmouziadis, în 1993, într-o așezare neolitică din nordul Greciei, lângă orașul Kastoria, care cândva adăpostea un grup de oameni care au ocupat așezarea cu 7.000 – 8.000 de ani în urmă. Tăbliţa Dispilio a fost unul dintre multele artefacte găsite în zonă; totuși, importanța ei constă în faptul că are un text scris necunoscut pe ea.
Folosind metoda C12, tăbliţa de lemn a fost datată în anul 5260 î.Hr., făcând-o semnificativ mai veche decât sistemul de scriere folosit de sumerieni. Textul de pe tăbliță include un tip de scriere gravată care constă probabil într-o formă de scriere care pre-exista scrisul folosit de grecii micenieni.
Pe lângă tăbliţă, s-au găsit multe alte piese ceramice care au și ele scrise același tip de coduri indescifrabile. Profesorul Xourmouziadis a sugerat că acest tip de scriere, care nu a fost încă descifrat, ar putea fi o formă de comunicare care include simboluri reprezentând inventarul posesiunilor. Decodificarea scrierii va fi dificilă, dacă nu imposibilă, cu excepția cazului în care o nouă piatră Rosetta se găsește.