Este un fapt regretabil faptul ca noi traim cufundati intr-o „supa chimica”. Multe dintre substantele chimice care ne inconjoara in aer, apa, hrana si produsele noastre de consum pot compromite sanatatea dumneavoastra. Si asta din cauza produselor chimice industriale care contribuie la diferite boli si afectiuni, cum ar fi astmul, autismul, ADHD, cancerul, infertilitatea, avortul spontan, boala Parkinson si malformatiile congenitale. Din cauza acestor chimicale, copiii intra la pubertate la varste mai mici, fetele devin „femei” mult mai devreme, chiar din perioada copilariei. Alimentele pline de E-uri, bunurile de uz casnic si produsele de ingrijire personala sunt surse majore de expunere chimica, prin care organismul dumneavoastra poate sa acumuleze o varietate de toxine.
Un numar de substante chimice de uz casnic sunt perturbatori endocrini, adica, ele perturba functia hormonala. Perturbatorii chimici ai sistemului endocrin sunt similari ca structura cu hormonii sexuali naturali, cum ar fi estrogenul, astfel incat pot interfera cu fiziologia normala, chiar si in cantitati extrem de mici. Rolul unui hormon este acela de a interactiona cu celulele din corpul uman, trimitand semnale pentru a efectua anumite sarcini, dar perturbatorii chimici ai sistemului endocrin interfereaza, pacalind organismul uman. Prin urmare, compusii care interfereaza cu aceste procese vitale pot produce efecte profunde.
Produsele chimice afecteaza sugarii si copiii mici mai mult decat adultii, deoarece cei mici au organele mult mai sensibile. Intr-un studiu din 2005, s-a gasit o medie de 200 de substante chimice industriale si de poluanti in sangele din cordonul ombilical al copiilor nascuti in SUA. Testele au aratat un total de 287 de produse chimice din pesticide, produse de larg consum, ambalaje alimentare si deseuri de mediu. Dintre acestea, 180 pot cauza cancere la oameni sau animale, 217 sunt toxice pentru creier si sistemul nervos, iar 208 sunt responsabile pentru defectele congenitale.
Substantele chimice reprezinta o adevarata afacere. Doar in 2011, in SUA au fost vanzari de peste 763 miliarde dolari ale acestor produse. 84.000 de substante chimice sunt legale pentru comert in SUA, si toate sunt nereglementate; in fiecare an, altele noi sunt introduse, fara a fi testate complet. Aproape 13.000 de substante chimice sunt folosite in produsele cosmetice, si doar aproximativ 10 la suta au fost evaluate pentru siguranta.
Sfaturi pentru a va ajuta sa evitati substantele chimice toxice
Desi nu puteti scapa total de toate chimicale, totusi ati putea minimiza numarul acetsora, respectand urmatoarele sfaturi:
1) Cumparati si mancati produse ecologice, reducand expunerea la hormoni artificiali, pesticide si ingrasaminte.
2) Mancati alimente integrale, in cea mai mare parte proaspete, crude. Alimentele procesate si ambalate sunt o sursa comuna de substante chimice, cum ar fi ftalati.
3) Evitati consumul de peste crescut in ferme piscicole, si incercati sa consumati peste prins in rauri si parauri salbatice;
4) Cumparati produse ambalate in borcane de sticla, decat in cele de plastic sau cutii de conserve, caci substantele chimice pot infiltra materialele plastice. Stocati alimentele si bauturile in ambalaje de sticla decat in plastic.
5) Utilizati biberoane de sticla pentru sugari.
6) Filtrati apa de la robinet, inainte de a o consuma.
7) Uitati-va la produsele realizate de companii care sunt ecologice, au certificate organice si nu folosesc organisme modificate genetic. Acest lucru este valabil pentru orice, de la produse alimentare si de ingrijire personala, pana la materiale de constructii, covoare, vopsea, articole pentru copii, mobilier, saltele, si multe altele.
8 ) Folositi un aspirator cu un filtru HEPA pentru a indeparta praful din casa contaminata.
9) Atunci cand cumparati produse noi, cum ar fi mobila, saltele sau covoare, evitati articole care contin antimoniu, formaldehida, acid boric, precum si alte substante chimice bromurate. Pe masura ce eliminati elementele toxice din casa, inlocuiti-le cu cele care contin in mod natural materiale mai putin inflamabile, cum ar fi pielea, lana, bumbacul si matasea.
10) Evitati hainele inoxidabile si rezistente la apa, pentru a evita perfluorurati chimici (PFC).
11) Folositi produse de curatare naturale. Evitati cele care contin 2-butoxietanol (EGBE) si metoxidiglicol (DEGME).
12) Folositi sampon, pasta de dinti, antiperspirante si ale produse cosmetice organice.
13) Inlocuiti produsele feminine de igiena (tampoane si tampoane igienice) cu alternative mai sigure.
14) Evitati parfumurile artificiale care pot contine sute de mii de substante chimice potential toxice.