În urmă cu 800.000 – 900.000 de ani, existau doar 1.280 de oameni pe Terra, specia umană fiind pe punctul de a dispărea – ne spune o cercetare ştiinţifică

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Potrivit unui studiu ştiinţific publicat în 2023 în revista „Science”, populația strămoșilor umani s-a prăbușit între 800.000 și 900.000 de ani în urmă, existând doar 1.280 de indivizi reproducători în viață, în timpul acestei tranziții dintre Pleistocenul timpuriu și cel mediu. Aproximativ 98,7% din populația ancestrală a fost pierdută la începutul acestui blocaj ancestral care a durat aproximativ 117.000 de ani, potrivit studiului.
În timpul Pleistocenului târziu, oamenii moderni s-au răspândit în afara Africii, iar alte specii umane, cum ar fi Neanderthalienii, au început să dispară. Continentul australian și America au văzut oameni pentru prima dată și clima a fost în general rece. Această eră este cunoscută mai ales pentru straturile de gheață masive și ghețarii care s-au mutat în jurul planetei și au modelat multe dintre formele de relief pe care le vedem astăzi pe Pământ. În acest studiu, echipa a folosit o nouă metodă numită „proces rapid de coalescență în timp infinitezimal” (FitCoal), ca o modalitate de a determina inferențe demografice antice cu secvențele genomice umane moderne de la 3.154 de persoane.
FitCoal a ajutat echipa să calculeze cum arăta această pierdere antică de vieți și diversitatea genetică, utilizând secvențele genomului actual de la 10 populații africane și 40 de populații non-africane. Decalajul dintre înregistrările fosile africane și eurasiatice poate fi explicat prin acest blocaj din epoca de piatră timpurie din punct de vedere cronologic.
Unele dintre motivele potențiale din spatele acestei scăderi a populației sunt în mare parte legate de extremele climatice. Temperaturile s-au schimbat, au persistat secetele severe, iar sursele de hrană s-au diminuat pe măsură ce animale precum mamuții au dispărut. Potrivit studiului, se estimează că 65,85% din diversitatea genetică actuală s-ar fi putut pierde din cauza acestui blocaj. Pierderea diversității genetice a prelungit o perioadă în care un număr minim de oameni care s-au putut reproduce cu succes și a reprezentat o amenințare majoră pentru specie.
Sursa: articolul ştiinţific „Did our ancestors nearly die out?” / science.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate