Cercetătorii au făcut o descoperire revoluţionară în studiul unui „computer” misterios, vechi de 2000 de ani, care a fost găsit într-un epavă grecească

Cercetătorii au folosit cercetări de ultimă oră a undelor gravitaționale pentru a arunca o nouă lumină asupra unui mister vechi de aproape 2.000 de ani. În 1901, cercetătorii au descoperit, într-o epavă scufundată, ceea ce este acum cunoscut sub numele de „Mecanismul Antikythera” – un artefact străvechi care datează din secolul al II-lea î.Hr., făcându-l „cel mai vechi computer din lume”. Din el s-a inspirat şi noul film din seria „Indiana Jones”, lansat în 2023, „Indiana Jones şi Cadranul Destinului” (vedeţi articolul: Noul film „Indiana Jones şi Cadranul Destinului” din 2023 are un „secret”: se bazează pe o descoperire arheologică veche de 2.000 de ani – Mecanismul Antikythera – un calculator analogic antic).
La peste un secol de la descoperirea sa, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow spun că au folosit tehnici de modelare statistică, concepute inițial pentru a analiza undele gravitaționale – ondulații în spațiu-timp cauzate de evenimente cerești majore, cum ar fi fuziunea a două găuri negre – pentru a sugera că Mecanismul Antikythera a fost probabil folosit pentru a urmări anul lunar grec. Pe scurt, este o coliziune fascinantă între știința modernă și misterele unui artefact antic.
Într-o lucrare din 2021, cercetătorii au descoperit că găurile descoperite anterior și distanțate în mod regulat într-un „inel calendar” au fost marcate pentru a descrie „mișcările Soarelui, Lunii și ale tuturor celor cinci planete cunoscute în antichitate și modul în care acestea erau afișate în față ca un Cosmos grec antic” (vedeţi articolul ştiinţific „A Model of the Cosmos in the ancient Greek Antikythera Mechanism” / nature.com).
Acum însă, într-un nou studiu publicat în „Oficial Journal of the British Horological Institute”, cercetătorul de unde gravitaționale de la Universitatea din Glasgow, Graham Woan, și colegul său, Joseph Bayley, sugerează că inelul a fost probabil perforat cu 354 de găuri, care este numărul de zile dintr-un an lunar. Cercetătorii au exclus posibilitatea ca acesta să măsoare un an solar.
Echipa a folosit modele statistice derivate din cercetarea undelor gravitaționale, inclusiv date de la Observatorul cu undele gravitaționale cu interferometru cu laser (LIGO), un experiment de fizică la scară largă conceput pentru a măsura ondulațiile în spațiu-timp la milioane de ani-lumină de Pământ. Tehnica, numită analiză bayesiană, folosește „probabilitatea de a cuantifica incertitudinea pe baza datelor incomplete, pentru a calcula numărul probabil de găuri în mecanism folosind pozițiile găurilor supraviețuitoare și plasarea celor 6 fragmente supraviețuitoare ale inelului”. În mod surprinzător, inspirația pentru lucrare a venit de la un utilizator YouTube care a încercat să recreeze fizic mecanismul antic.
Cercetătorii speră ca descoperirile lor despre Mecanismul Antikythera vor ajuta la aprofundarea înțelegerii noastre despre modul în care acest dispozitiv remarcabil a fost fabricat și utilizat de greci.
Sursa: articolul ştiinţific „An Improved Calendar Ring Hole-Count for the Antikythera Mechanism” / bhi.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate