Telescopul spaţial James Webb a descoperit 6 planete „hoinare” enorme, care se mişcă prin spaţiu fără să orbiteze vreo stea

Imagine: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Scholz, K. Muzic, A. Langeveld, R. Jayawardhana
Telescopul spațial James Webb (JWST) a descoperit șase planete „hoinare”, care se mişcă prin spațiul cosmic fără să orbiteze în jurul vreunei stele. Se crede că obiectele s-au format din dezintegrarea gazelor. Planetele rătăcesc prin norul molecular Perseus, aflat la 960 de ani-lumină distanță, și au dimensiuni de 5 până la 10 ori mai mari decât masa lui Jupiter.
Ciudații „vagabonzi cosmici” sunt dovada că planetele gigantice se pot forma aproape în același mod ca stelele – direct din norii turbulenti de gaz interstelar care se dezintegrează, spun oamenii de știință. Descoperirile cercetătorilor au fost publicate în revista „The Astronomical Journal”.
„Sondăm chiar limitele procesului de formare a stelelor”, a declarat autorul principal al studiului, Adam Langeveld, astrofizician la Universitatea John Hopkins. „Acesta este un context important pentru înțelegerea formării atât a stelelor, cât și a planetelor”. De obicei, planetele se formează din reziduurile de gaz și praf folosite la formarea stelelor, creând sisteme solare precum al nostru. Dar nu toate planetele sunt făcute prin acest proces: uneori, planete gigantice se pot forma direct din dezintegrarea gazelor – spun autorii studiului.
Pentru a-i identifica pe „hoinari”, cercetătorii au folosit Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) de pe JWST, pentru a cerceta prin norii de gaze și pentru a analiza profilul luminii infraroșii al fiecărui obiect din porțiunea observabilă a clusterului de stele. Folosind această metodă, cercetătorii au observat și o serie de obiecte pitice brune – obiecte ciudate care sunt mai masive decât cele mai mari planete, dar mai mici decât cele mai mici stele.
Nu este prima dată când JWST observă planete care plutesc liber în spațiu. În 2023, 42 de perechi de giganți gazoşi – cunoscuți sub numele de obiecte binare de masa lui Jupiter sau JUMBO – au fost observate plutind prin Nebuloasa Orionului. Aceste obiecte estompează granițele dintre ceea ce este o planetă și ceea ce nu este, deoarece multe dintre masele lor se asemenea cu cele ale giganților gazosi și a piticilor brune.
Cercetătorii au spus că următorii lor pași vor fi să urmărească obiectele cu ajutorul JWST, studiind atmosferele și compozițiile lor, în scopul de a găsi indicii despre formarea lor și despre modul în care diferă de alte obiecte cosmice.
Sursa: studiul ştiinţific „The JWST/NIRISS Deep Spectroscopic Survey for Young Brown Dwarfs and Free-Floating Planets” / arxiv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate