Morcovul provine din Europa si Asia de sud-vest, dar a fost cultivat in intreaga lume de peste 2000 de ani. El are o radacina crocanta, care este, de obicei, de culoare portocalie, dar poate fi, de asemenea, de culoare mov, rosu, alb sau galben. Morcovul este folosit in salate, mancaruri gatite si chiar bauturi.
Morcovul a fost mult timp asociat cu starea buna de sanatate, stiind faptul ca el contine concentratii impresionante de antioxidanti. De fapt, grecii antici considerau morcovul ca un medicament, mai degraba decat un produs alimentar, iar cercetarea moderna medicala incepe sa inteleaga de ce.
Bogat in vitamina A
Un morcov de marime medie contine 157% din aportul nostru zilnic recomandat de vitsmina A. Aceasta vitamina A este derivata din concentratiile mari ale morcovului in carotenoizi, in special in beta-caroten. Vitamina A este un antioxidant esential care faciliteaza reproducerea genelor, intareste sistemul imunitar si, mai presus de toate, sustine vederea. Da, morcovii într-adevăr sunt buni pentru vedere, deoarece vitamina A contine un compus organic numit retinol, care ajuta in generarea de impulsuri nervoase in retina noastra. Morcovii sunt, de asemenea, bogati in luteina si zeaxantina, singurele doua carotenoide, care sunt depozitate in cantitati mari la nivelul retinei. Consumul de alimente bogate in aceste pigmenti naturali ajuta la protejarea tesutului retinol si, de asemenea, elimina radicalii liberi, care, daca nu sunt stimulati, poate apare degenerarea maculara.
Previne degenerarea cognitiva
Un studiu publicat in „Arhivele de Medicina interna”, in noiembrie 2007, a constatat ca participantii de sex masculin ale caror diete au fost completate cu beta-caroten pe o perioada indelungata, au prezentat imbunatatiri semnificative in memoria verbala si in cognitia generala, comparativ cu grupul de control. Oamenii de stiinta cred ca acest rezultat se datoreaza faptului ca beta-carotenul, care este un antioxidant natural puternic, poate elimina stresul oxidativ care contribuie la imbatranirea creierului. Prin urmare, cei preocupati de deteriorarea mentala pot folosi alimente cat mai bogate in beta-caroten, cum ar fi morcovii. Totusi, nu trebuie sa exageram; consumul in exces al acestor alimente poate duce la carotenemie, o boala in care pielea devine galbena sau portocalie!
Tratament naturist pentru leucemie
Potrivit unui studiu publicat in 2012, trei compusi bioactivi gasit in morcovi si sucul de morcov, si anume falcarinolul, falcarindiolul si falcarindiolul 3-acetat, pot induce apoptoza (moartea celulelor) in cazul celulelor umane afectate de leucemia limfoida. Interesant e faptul ca cei doi carotenoizi testati (beta-carotenul si luteina) nu au demonstrat acelasi beneficiu.
Ne pazeste de bolile de inima
Un studiu cuprinzator de 10 ani, efectuat in Olanda, a constatat ca, fructele si legumele bogate in antioxidanti sunt eficiente in tratarea bolilor cardiovasculare. Participantii care au mancat morcovi au prezentat o reducere cu 32% a bolilor cardiovasculare, cifra cea mai scazuta dintre toate alimentele testate. Cercetatorii au descoperit ca morcovii portocalii sau galbeni s-au dovedit a fi cei mai eficienti impotriva bolilor cardiovasculare.