Cand oamenii iau in considerare prima data un tratament alternativ si li se arata cat de eficient este acesta, se gandesc imediat la urmatoarea replica „Daca acest lucru e atat de bun, de ce medicul meu nu stie despre el?” Adevarul este ca exista mai multe motive pentru care medicina alternativa este dispretuita atat de catre medicii conventionali cat si de alti membri ai comunitatii medicale.
Unul dintre motive ar fi acesta: gandirea libera este descurajata. In general, in licee si facultati se pune accentul pe invatat, pe repetarea materiei pe care profesorii o predau. Gandirea libera nu este deloc incurajata; elevii si studentii trebuie sa repete ca un papagal ceea ce li se ofera si nu trebuie sa puna la indoiala invataturile medicale, care devin un fel de dogma. Astfel, viitorul medic este „croit” pe principiul „crede si nu cerceta” si nu mai are nicio deschidere catre tratamentele alternative. Acest lucru creeaza o „miopie medicala”, care este incredibil de greu de destramat. Medicilor traditionalisti le vine greu sa adopte un sistem care este complet opus de ceea ce au fost invatati o lunga perioada de timp.
Departamentalizarea medicinei. In al doilea rand, scolile medicale sunt organizate in departamente, in functie de organele umane (pneumologie – care se ocupa doar de plamani, cardiologie – doar de inima, neurologie – doar de creier, oftalmologie – doar de ochi, ORL – doar de gat si urechi etc). Astfel, corpul uman este tratat ca fiind alcatuit din piese complet independente unele de altele, iar interactiunea dintre medicii specialisti este minima, in cel mai bun caz. Acest lucru face ca diagnosticul sa fie mult mai usor de stabilit atunci cand nu e nevoie sa se ia in considerare dinamica intima a tuturor partilor componente ale corpului. De asemenea, aceasta abordare face mult mai usor atasarea unei etichete (o boala, care sa fie tratata), decat a incerca mai degraba sa se inteleaga motivele mai complexe pentru care o persoana ar putea fi bolnava. Asigurarile si decontarile medicale impune, de asemenea, medicilor sa adere la aceasta clasificare superficiala a bolilor de organe. Cand medicina alternativa prezinta idei care trece peste aceasta departamentalizare, se creeaza un „soc cultural”, pe care marea majoritate a doctorilor il resping pe principiul „Nu asa am fost invatati la facultate”.
Medicina a devenit o industrie profitabila. Atunci cand termina facultatea de medicina, doctorul rezident intra intr-un sistem in care sunt recompensate financiar interventiile care trateaza simptomele bolii. Nu exista nicio recompensa financiara pentru prevenirea bolii sau pentru incercarea de a corecta deficientele nutritionale ale pacientilor. Mai mult decat atat, o parte din medici sunt tentati de banii ce pot proveni lucrand in si cu marile corporatii farmaceutice… Stiati ca primele 11 mari companii farmaceutice de la nivel global au realizat in 2012 profituri de 85 de miliarde de dolari? Luati in considerare ca aceste cifre sunt in crestere, pentru ca tot mai multi oameni consuma medicamente inca de la o varsta frageda. Imaginati-va ca ati face parte dintr-un sistem profitabil, in care ati putea vinde medicamente de sute si mii de lei in fiecare luna, la fiecare din pacientii pe care ii tratati, timp de mai multe decenii! Acesta este un model de afaceri, prin care puteti face bani in mod serios! Comparativ, medicina alternativa nu aduce aproape deloc profit. Si asta pentru ca oamenii nu mai sunt nevoiti sa cumpere medicamente scumpe, ci doar sa-si schimbe modul de a trai, consumand alimente sanatoase si avand o viata ordonata.
Ignorarea nutritiei. Scolile medicale sunt axate atat de mult pe invatarea unor detalii privind diagnosticarea si tratamentul bolilor, care asigura rentabilitatea unui astfel de sistem, incat un factor major de adevarata sanatate devine aproape complet ignorat: si aceasta este nutritia. Viitorii medici nu sunt invatati aproape deloc despre nutritie in cadrul facultatii. Din moment ce ei sunt indoctrinati cu diagnosticul si tratamentul, acest lucru fiind foarte profitabil fata de metodele naturale, nu exista cu adevarat niciun motiv pentru a se promova o sanatate publica, printr-o hrana naturala, care sa mentina un corp sanatos. Sistemul medical trebuie sa traiasca din existenta a cat mai multor bolnavi; daca marea majoritate a oamenilor ar fi sanatosi, acest sistem medical profitabil pur si simplu s-ar prabusi. Totusi, odata cu aparitia Internetului, tot mai multi oameni incep sa-si dea seama cat de importanta este o nutritie sanatoasa.
Dar, din pacate, educatia ulterioara a doctorilor este adesea limitata si, de cele mai multe ori, este monopolizata de evenimentele sponsorizate de marile companii farmaceutice. Acest lucru limiteaza cresterea profesionala si tine doctorul in interiorul sistemului conventional, nepermitandu-i-se a-si extinde cunostintele lor in mod semnificativ si in domeniul medicinei alternative, in aspecte foarte importante, cum ar fi hrana sanatoasa. Ca urmare, medicilor nu li se permit sa aprecieze pe deplin si sa inteleaga beneficiile practicilor alternative. In definitiv, majoritatea medicilor conventionali au putine stimulente financiare pentru a lua in considerare medicina alternativa; in plus, e vorba si de educatia pretins superioara pe care medicina clasica crede ca o promoveaza.
Toate aceste lucruri discutate in acest articol arata de ce medicina alternativa naturista nu e luata in considerare de catre tot sistemul medical, nu numai din tara noastra, ci si din intreaga lume.