Un bărbat din Bulgaria a fost găsit într-un „stadiu de mumificare completă” la doar 16 zile după ce a fost văzut ultima dată în viață. Descriind acest eveniment incredibil de rar, autorii unui nou studiu spun că creierul, intestinele și alte organe ale decedatului s-au învelit în „mase fără structură”, dar nu sunt în măsură să explice modul în care cadavrul a ajuns la o stare atât de avansată de mumificare într-un timp atât de scurt.
Potrivit cercetătorilor, cadavrul a fost găsit lângă o linie de cale ferată din Sofia pe 3 septembrie 2023. Ulterior, poliția a confirmat că rămășițele aparțineau unui bărbat de 34 de ani, cu antecedente de alcoolism, care nu mai fusese văzut din 16 august 2023, cu peste două săptămâni mai devreme.
Descriind starea cadavrului mumificat, cercetătorii au dezvăluit că „suprafața pielii prezenta o colorație variind de la maro deschis la maro închis, fiind tare și tăbăcită. Examinarea internă a corpului a arătat că organele interne din cavitățile craniene, toracice și abdominale s-au degradat în mase uscate, de culoare maro-negru”.
Derutați de starea neobișnuită a rămășițelor, cercetătorii spun că mumificarea naturală „este un proces care necesită timp și durează de obicei de la câteva săptămâni la 6-12 luni”. O astfel de transformare este de obicei posibilă numai în condiții de căldură și uscăciune extremă, cu temperaturile din timpul zilei care nu scad sub 30 de grade Celsius și umiditatea medie este sub 50%. Niveluri de radiație solară de aproximativ 600 de wați pe metru pătrat sunt, de asemenea, necesare pentru ca mumificarea naturală să aibă loc, în timp ce vitezele vântului de aproximativ 32 de km/h ajută la accelerarea procesului. Când toate aceste condiții sunt îndeplinite, este posibil ca un cadavru să se usuce suficient de rapid pentru a opri procesul de descompunere, rezultând conservarea sa.
Cu toate acestea, în cele 16 zile dintre moartea bărbatului și descoperirea cadavrului său mumificat, temperatura din Sofia a fluctuat între 16 și 33 de grade Celsius, scăzând astfel în limitele necesare mumificării naturale. Umiditatea relativă a fost de 52%, în timp ce radiația solară medie a fost de doar 257,9 wați pe metru pătrat. Vitezele vântului au fost, de asemenea, cu mult sub valoarea necesară pentru ca mumificarea să aibă loc, deși autorii speculează că trecătorul trenurilor ar fi putut contribui la crearea condițiilor de vânt care ar fi putut contribui la evaporarea fluidului din corp.
În general, totuși, în mod clar că nu au fost condiţii de mumificare în Sofia, în a doua jumătate a lunii august, ceea ce face dificil de explicat cum a devenit bărbatul atât de uscat, când ar fi trebuit să putrezească. Studiul a fost publicat în revista „Cureus”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): A Rare Phenomenon of Natural Precocious Mummification / cureus.com