Dieta redusa de grasimi nu reduce bolile de inima si nu va ajuta sa traiti mai mult, inamicul real fiind zaharul si carbohidratii, sustine un om de stiinta. Sfaturile dietetice actuale se bazeaza pe dovezile eronate din anii 1950, care au demonizat grasimile saturate, punand astfel in pericol sanatatea publica. James DiNicolantonio, om de stiinta in cercetare cardiovasculara la New York, a declarat: „Avem nevoie de o campanie de sanatate publica la fel de puternica ca si cea pe care am avut-o in anii ’70 si ’80, cand au fost demonizate grasimile saturate.” El a mai adaugat: „Nu exista nicio dovada concludenta conform careia o dieta saraca in grasimi ar avea efecte pozitive asupra sanatatii. Intr-adevar, literatura de specialitate indica o lipsa generala de orice efect (bun sau rau) in reducerea aportului de grasimi. Teama publicului ca grasimile saturate ridica colesterolul este complet nefondata.”
Expertii au crezut mult timp ca dieta saraca in grasimi ar duce la mai putina obezitate si la risc mai mic de diabet, dar exact opusul este adevarat. Dovezile arata ca o dieta saraca in carbohidrati – spre deosebire de dieta saraca in grasimi – de fapt, imbunatateste colesterolul. Cu toate acestea, alimentele procesate ar trebui sa fie in continuare evitate.
Expertii britanici au sustinut anul trecut ca interpretarea gresita a unor studii stiintifice au perpetuat un mit care spune ca o dieta bogata in grasimi este rea pentru inima. Oamenii au fost sfatuiti sa reduca aportul de grasimi la 30% din totalul alimentatiei si aportul de grasimi saturate la 10%. Cu toate acestea, nicio cercetare nu a aratat o legatura intre consumul de grasimi saturate si riscul de boli cardiovasculare.
Dr. DiNicolantoni a spus: „Din aceste date, este usor de inteles ca epidemia globala de ateroscleroza, boli de inima, diabet si obezitate este cauzata de o dieta bogata in carbohidrati/zahar, si nu de grasimi, o revelatie care trebuie acceptata. Cea mai buna dieta pentru a stimula si a mentine sanatatea inimii este o dieta saraca in carbohidrati rafinati, zaharuri si alimente procesate”.