Bateriile pe bază de litiu sunt peste tot în zilele noastre, de la telefoane mobile la mașini electrice; lumea modernă a devenit dominată de dispozitive care se bazează pe aceste baterii de mare capacitate pentru a funcționa. Cererea de litiu este atât de mare, de fapt, încât a dus la o „criză a litiului”, țările din întreaga lume consumând sute de mii de tone anual. Până în 2040, se crede, că tot consumul mondial ar putea crește până la 1 milion de tone.
În timp ce aprovizionarea cu atâta cantitate de litiu era considerată a fi o problemă iminentă, oamenii de știință tocmai au anunțat descoperirea unui nou depozit major de litiu într-un vulcan din Oregon (SUA). Cunoscut sub numele de caldera McDermitt, se crede că acest vulcan stins conține până la 120 de milioane de tone de litiu – suficient pentru a satisface cererea pentru deceniile următoare.
„Dezvoltarea unui lanț de aprovizionare durabil și divers pentru a îndeplini obiectivele de energie cu emisii reduse de carbon și de securitate națională necesită extragerea resurselor interne de litiu de cea mai bună calitate, cu cele mai scăzute raporturi deșeuri / minereuri pentru a minimiza atât volumul de material extras de pe Pământ”, spun autorii studiului. „Resursele de litiu sedimentar al vulcanilor au potențialul de a îndeplini această cerință, deoarece tind să fie depozite puțin adânci, cu un tonaj mare, cu un raport scăzut deșeuri / minereuri”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): independent.co.uk