Imagine: University of Exeter
În porţiunea junglei amazoniene din Columbia, s-au descoperit arte rupestre incredibile. Zona a fost interzisă cercetătorilor timp de decenii din cauza instabilității politice. Desenele preistorice de pe pereţi ilustrează o relație complexă între oameni și animale în adâncul pădurii tropicale amazoniene, unde creaturile erau tratate simultan ca o sursă de hrană și ca o minune supranaturală.
Operele de artă au fost realizate folosind pigmenți de ocru roșu, care se găsesc pe un deal situat în porțiunea Amazonului din Columbia. Deși imaginile nu au fost încă datate cu exactitate, ele au fost realizate încă din anul 10.500 î.Hr., potrivit unor noi cercetări. Imaginile includ reprezentări vii ale căprioarelor, păsărilor, șopârlelor, țestoaselor, precum și ale altor animale. Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea din Exeter au examinat mostre ale desenelor și le-au comparat cu rămășițele găsite în apropiere.
Interesant e faptul că peștii, abundenţi în natură, apar rar în desenele rupestre găsite. Felinele au fost, de asemenea, excluse din imagini, în ciuda faptului că unele triburi din zonă atribuiau o semnificație spirituală jaguarilor și altor pisici mari.
O parte din pictura rupestră pare să reprezinte hibrizi animale-oameni, aşa cum se poate observa şi în imaginea de mai jos. Nu se ştie exact ce semnificație încercau artiștii să exprime prin aceşti hibrizi.
Imagine: University of Exeter
Sursa: studiul ştiinţific „Animals of the Serranía de la Lindosa: Exploring representation and categorisation in the rock art and zooarchaeological remains of the Colombian Amazon” / sciencedirect.com