Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Potrivit tradiției etiopiene, la începutul omenirii nu exista un cuvânt scris, iar primul profet și tată, Adam Etiopianul, și-a dat oferit învăţătura doar oral, fără a scrie vreo carte. Primul care a primit darul scripturii și cunoașterea literelor și, prin urmare, a fost primul scrib din toate timpurile, a fost Henok (Enoh) Etiopianul, moștenitorul lui Adam Etiopianul ca suveran al Pământului, care a venit din a șaptea generație de oameni.
„Cartea lui Enoh” este prima formă de literatură care a fost manifestată în rândul ființelor umane și, din punct de vedere cronologic, este prima carte a Bibliei etiopiene. De fapt, înainte de cărțile lui Moise, două scripturi au fost date omenirii: Cartea lui Enoh / Cartea lui Henok și Cartea lui Yob, fiul lui Esaw. În Jubilee 4:16-18 este scris despre Enoh: „I-a pus numele Enoh. Și a fost primul dintre oamenii născuți pe pământ care au învățat scrisul, cunoașterea și înțelepciunea (…) Și a fost primul care a scris o mărturie”. Prin urmare, conform tradiției etiopiene, Biblia, adică Cuvântul lui Dumnezeu, constituie prima carte a umanității, anterioară oricărei alte cărți omenești, egipteană sau orice altceva.
„Cartea lui Enoh” a fost exclusă de canonul biblic al tuturor bisericilor creștine de pe pământ, cu excepția celei ortodoxe etiopiene. El a fost considerat canonic de mulți părinți apostolici importanți ai Bisericii, chiar și de cei latini (cum ar fi Tertullian), și este menționat și citat în mod explicit de către apostolul Iuda – fratele Domnului ca fiu al lui Iosif din căsătoria sa anterioară – ca o parte a Bibliei pe care o cunoștea și o recunoștea la acea vreme: „Și Enoh, al șaptelea din Adam, a profețit despre aceștia, zicând: „Iată, Domnul vine cu zece mii de sfinți ai Săi, să execute judecată asupra tuturor și să convingă pe toți cei nelegiuiți dintre ei de toate faptele lor nelegiuite pe care le-au săvârșit cu nelegiuire și de toate discursurile lor grele pe care păcătoșii neevlavioși le-au rostit împotriva lui”. Acest pasaj a fost preluat literalmente din Enoh 1:9. Într-adevăr, cartea lui Enoh este citată de alte câteva ori în Evanghelii și este principala și cea mai veche referință apocalictică a Apocalipsei lui Ioan, fiind descrisă în Apocalipsa capitolul 20.
Odată cu romanizarea credinței și refuzul motivat politic al doctrinei milenarismului (care era considerată periculoasă pentru stabilitatea regatelor romane), cartea lui Enoh a dispărut brusc.
Tradiţia spune că Enoh a fost luat de Dumnezeu și dus în cer, pentru a vedea literele. Prin urmare, el a învățat „ştiința scărilor”. Este același concept al scalelor pentru teoria muzicală, ca un instrument pentru a merge în sus și în jos în exprimarea și declinarea semanticii. Enoh era fiul patriarhului Iared, al cărui nume înseamnă „coboară”. După cum este scris în Jubilee 4,14: „Şi i-a pus numele Iared, pentru că în zilele lui s-au pogorât pe pământ îngerii Domnului, cei care sunt numiți Veghetorii”.
„Cartea lui Enoh” explică povestea Potopului, când îngerii veghetori au coborât pe pământ și i-au învățat pe oameni cunoștințe magice secrete, care le-au corupt obiceiurile. Veghetorii au luat și femei umane și au făcut sex cu ele, dând naştere la hibrizii giganți, forțându-l pe Egziabhier să-i extermine pe toți, cu excepția celor 8 suflete – familia lui Noe, nepotul lui Henok.
Existența „Cărții lui Enoh”, scrisă în limba etiopiană, confirmă faptul că limba originală a lui Adam, vorbită până la Turnul Babilonului, a fost etiopiana. Enoh mai este cunoscut de cultura egipteană sub numele de „Tut” – primul scrib, având forma unui ibis, datorită vârfului său lung ca un stilou. Asta ne aduce aminte de „Thoth”, un personaj considerat a fi „conducătorul Atlantidei”. Citiţi mai multe în aest articol: Cel mai misterios personaj legendar al vechiului Egipt: Thoth. Unii zic că ar fi provenit din Atlantida sau de pe o altă planetă…