Imaginea de sus e cea originală, iar cea de jos e îmbunătăţită (evidenţiată)
Această sculptură în stâncă, veche de 8.000 de ani, din Valcamonica (Italia), prezintă figuri umanoide interesante, care au ceea ce par a fi „halouri” în jurul capului lor, însoțite de linii care pot reprezenta raze de lumină. Siluetele, care seamănă remarcabil cu bărbații în costume spațiale sau cu echipament de scufundări, adaugă la misterul acestor petroglife antice. Găsite printre multe alte sculpturi din regiune, aceste reprezentări stârnesc curiozitatea cu privire la ceea ce înfățișau oamenii antici. Fie că sunt simbolice, spirituale sau altceva, aceste sculpturi continuă să captiveze și să deranjeze cercetătorii.
Desenele în stâncă din Valcamonica sunt situate în provincia Brescia din Italia și constituie cele mai mari colecții de petroglife preistorice din lume. Colecția a fost recunoscută de UNESCO în 1979 și a fost primul sit recunoscut al Patrimoniului Mondial al Italiei. UNESCO a recunoscut oficial peste 140.000 de figuri și simboluri, dar noi descoperiri au crescut numărul la 300.000.
Marea majoritate a petroglifelor sunt realizate pe rocă subglaciară și pe suprafețe glaciare neregulate, ultimul ghețar formând valea acum aproximativ 15.000 de ani.