Există un loc pe Terra unde radiaţia solară e mai mare decât cea de pe planeta Venus!

Situată în apropierea coastei de vest a Americii de Sud, se află o câmpie mare în apropierea Munților Anzi, Altiplan (Chile) – în deșertul Atacama. Aflată la o înălțime de peste 4.000 de metri, acest loc în rece și uscat de pe Pământ primește, de asemenea, mai multă lumină solară decât orice alt loc de pe planetă – eclipsând locații care sunt mai înalte și mai aproape de Ecuator. De fapt, platoul poate vedea la fel de mult Soare ca și planeta Venus.
Un studiu recent din Buletinul Societății Americane de Meteorologie a măsurat un record mondial de iradiere solară (ieșirea energiei luminoase de la Soare către Pământ) de 2.177 wați / mp în Altiplan, care este, de asemenea, al doilea cel mai înalt platou extins de pe Pământ. Este mult mai mare decât radiația din vârful atmosferei noastre, care primește aproximativ 1.360 wați / mp.
„Este de fapt radiația pe care o vei primi vara dacă ai stai pe Venus”, a spus autorul studiului Raul Cordero, climatolog la Universitatea din Groningen din Olanda. El a spus că această comparație este incredibilă, deoarece Venus este cu aproximativ 28% mai aproape decât Pământul de Soare. În medie, iradierea solară de pe platou este de aproximativ 308 wați / mp. Cordero a spus că potențialul de energie solară din Altiplano este aproximativ, în medie, de două ori mai mare decât în ​​Europa Centrală și Coasta de Est a SUA.
„Dacă sunteți expus la un pericol atât de mare de radiații, trebuie să vă protejați pielea”, a spus Cordero. „În această locație specială, oamenii care locuiesc acolo sunt conștienți de faptul că radiația este mare”.
Datele satelitare au arătat anterior că această zonă primește cea mai mare lumină solară de pe Pământ, dar noul studiu a analizat noi măsurători pentru a explica de ce această zonă experimentează radiații atât de extreme. Echipa a descoperit că radiația extremă poate fi urmărită până la norii subțiri, de mare altitudine, din zonă.
Cordero a explicat că norii blochează adesea lumina Soarelui sau reflectă radiația înapoi în spațiu, dar norii subțiri din această locație pot focaliza intens Soarele pe suprafață. Studiul a constatat că acești nori, de obicei nori cumulus, cirrus sau cirrostratus, pot spori radiația solară de la suprafață cu până la 80% în comparație cu zona fără nori. Acești nori sunt cei mai pronunțați în ianuarie și februarie în timpul verii în emisfera sudică. Umiditatea care creează acești nori provine din Amazon, în timpul musonului din America de Sud.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Surface Solar Extremes in the Most Irradiated Region on Earth, Altiplano” / journals.ametsoc.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate