Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
De ani de zile, vânătoarea de lumi extrasolare locuibile a fost sinonimă cu vânătoarea de apă – o substanță care este inexorabil legată de dezvoltarea și supraviețuirea vieții așa cum o cunoaștem. Acum se pare că lumi cu oceane subterane (cum ar fi cele găsite pe sateliţii Europa și Enceladus) ar putea fi mult mai banale decât credeau oamenii de știință anterior.
Cheia, conform noilor rezultate prezentate la conferința de geochimie Goldschmidt din Lyon (Franța), este dată de faptul că se crede că astfel de lumi există în jurul stelelor pitice roșii – stele mici, reci, care sunt deosebit de abundente în întreaga galaxie. Acest lucru este posibil prin căldura geotermală care topește gheața de pe planetele terestre stâncoase care orbitează în jurul lor.
„Majoritatea exoplanetelor asemănătoare Pământului pe care le-am găsit astăzi orbitează în jurul stelelor pitice roşii”, a spus cercetătorul Lujendra Ojha. „Una dintre principalele modalități de a genera apă lichidă pe planetele sistemului nostru solar cu miliarde de ani în urmă a fost topirea gheţii; noi am vrut să vedem dacă acest lucru s-ar putea întâmpla şi pe alte corpuri planetare”.
Dacă aceste constatări sunt corecte, atunci ar putea însemna că există mult mai multe medii potențial locuibile acolo decât s-a crezut iniţial. Adică de vreo sută de ori mai mult.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): vice.com
P.S. Dacă se ţine cont de faptul că în 2020 se aprecia că în galaxia noastră cam 300 de milioane de exoplanete ar putea găzdui viaţa (https://www.seti.org/press-release/how-many-habitable-planets-are-out-there), atunci dacă vom înmulţi cu 100, ar rezulta că în prezent ar putea exista cam 30 de miliarde de exoplanete potrivite pentru a fi locuibile! Wow…