Prima parte AICI: http://www.almeea.ro/tarotul-straveche-stiinta-divinatorie-partea-1-origine-si-generalitati/
Arcana I. Magicianul, Scamatorul
Litera: Aleph; Valoare: 1
Sens general: omul, plecare, potentialitate, unitate, veselie, tinerete, indemanare. Cunoastere imediata, spirit deschis, inteligenta, vigoare, spontaneitate. Primavara. Spirit de observatie. Libertatea initiativei. Mercur (Gemeni).
Sens social: Copilul, adolescentul, fiul, tatal tanar, amantul. Bun vorbitor, reprezentant comercial, artist, actor, dansator, prestidigitator, jucator, hot, sarlatan, ucenic, gradinar.
Sanatatea: cap, fata, piele, insolatii, nervozitate, iritatii cutanate.
Planeta: Soare; simbolizeaza: vointa.
Magicianul, scamatorul, iluzionistul, prestidigitatorul reprezinta intrarea in Templul simbolic din tarot. Calitatea principala a scamatorului este abilitatea sa. Magicianul nu are oprire, este condamnat la miscare eterna. Mana sa dreapta tine o sfera sau un disc, iar stanga o bagheta magica – simbolul puterii si armoniei. Sfera este, evident, feminina, iar bagheta este un semn masculin. Pozitiile lor atrag atentia neofitului spre mentinerea unui echilibru inainte de a se angaja pe calea cunoasterii. Sfera si bagheta sunt instrumente, chei si arme, calitati pentru a putea patrunde in Templu. Bagheta semnifica: control, curaj, putere, voluntariat. Sfera, dimpotriva, este sinonima receptivitatii; ea vorbeste de inteligenta, devotiune, umilinta, despre respectul neofitului pentru adevarurile care-i sunt transmise.
Calitatea esentiala a Magicianului este abilitatea sa. Arcana este cheia Tarotului, litera ebraica Aleph simbolizand identitatea Lumii de sus cu Lumea de jos. Arcana simbolizeaza totodata pericolul sarlatanismului. Aplicatia in pozitie dreapta pentru consultant indica inteligenta creatoare, abilitate, vointa, incredere in sine, ambitie nobila, perseverenta.
In pozitie rasturnata, Arcana indica consultantului faptul ca el se gaseste in fata unei situatii pe care nu o poate controla, care il depaseste, ca devine autonom. Rezulta ca jocul psihologic ii va pune tot mai multe probleme.
Arcana II. Papesa
Litera: Beth; Valoare: 2
Sens general: nastere, cunoastere profunda, plecare, adevar ascuns, stiinta, ocultism, clarviziune, vis premonitoriu, initiere, gura.
Sens social: o femeie, sotie, iubita, sora mai mare. Directoare, femeie de lume, eminenta cenusie. Protocolul. Sotia unui om aflat la putere, secretara de directiune, stapana casei, femeie fara profesie, psiholog.
Sanatatea: gura, limba, pieptul, organele genitale, aparat excretor, alergii, tumori.
Planeta: Luna. Simbolizeaza stiinta.
Ne prezinta o femeie de o frumusete fermecatoare, acoperita cu o mantie grea, sezand pe un tron, tinand pe genunchi o carte, iar pe cap poarta o tiara pontificala. Cartea deschisa indica adevarul plasat la vedere tuturor, o carte ce poate fi consultata de oricine, cu toate ca in spatele vointei se ascund Misterele initierii.
Papesa, la fel ca si Papa, alaturi de gardienii Legii si autoritatile religioase supreme, sunt doi Maestri initati. Insa, fata de Papa, care se adreseaza la doi fideli, Papesa este imobila si muta pe tronul sau, tinandu-si cartea semideschisa, indicand un mesaj al carui sens trebuie fortat pentru a-l obtine. Nu este cartea unui elev studios, ci dimpotriva a unuia manat de o dorinta imperioasa. Ea nu se adreseaza spiritului, ci inimii, sentimentelor.
Din punctul de vedere al pericolelor, ea reprezinta inchisoarea sentimentelor, o emotie, o posesiune vampirica. Numele sau, Papesa, care degaja un aer de erezie, a inspirat numeroase comentarii. Unii au vazut in ea o aluzie la perversiuni sexuale; alti iluminati fac raportari intre Arcana si personajul malefic reprezentat de Lilith ori Opera Neagra Alchimica.
Personajul, prin asociere cu literea ebraica Beth, prezideaza forta creatiei, este gardianul Genezei, implica o intoarcere la matricea originara a tuturor fiintelor. Este atasata corpului ca instrument de initiere, misterele sale trimitand spre cele eleusine ori spre tantrism. Ea ne trimite spre Eva tinand in mana fructul cunoasterii. Ea este Sfinxul care ne poate ghida in voiajul nostru.
In pozitie dreapta, trimite la lucruri misterioase in viata, cunostinte, dualitate intre spirit si materie, antagonisme. in pozitie rasturnata, face trimitere la cunoasterea lucrurilor secrete, la lupte de natura feminina, antagonisme, calatorii probabile, discretie. Atentioneaza asupra studiului problemei inainte de a emite judecati de valoare si de a vorbi.
Conform Cartii lui Hermes (citata de Eliphas Levi), Arcana II reprezinta: ,,Casa lui Dumnezeu si a omului, Sanctuarul, Legea, Gnoza, Kabbala, biserica oculta, binomul, femeia, mama”.
Arcana III. Imparateasa
Litera: Ghimel; Valoare: 3.
Sens general: Inteligenta superioara, comprehensiune, mana care ia, luciditate, intuitie, creatoare, inspiratie. Cunoastere simbolica. Sinteza. Sufletul. Perioada de elaborare si clarificare. Depasirea unui conflict. Mercur (Fecioara).
Sens social: o femeie, iubita, sora mai mare. Protocolul. Sotia unui om aflat la putere, secretara, stapana casei, femeie fara profesie.
Sanatatea: capul, intestinele. Meridianele energetice. Suferinta psihica.
Planeta: Terra.
Simbolizeaza actiunea, imparateasa, cu simbolul sau triunghiular, reprezinta o alta fata a puterii feminine. Pe cand Papesa era o figura nocturna si secreta, misterul creatiei, imparateasa este luminoasa si deschisa. Ea este gestatia creatoare; nu se ascunde. Este Mama, in aceeasi maniera in care Papesa era amanta. Din punct de vedere psihologic, Papesa este ca si adancurile inconstientului, imparateasa este ca suprafata clara a constientului. Ea este tot ce se poate obtine prin inteligenta deoarece este simbolul inteligentei. Ea este bunavointa si iertarea. Este creativitatea. Este stapana.
Imparateasa este asezata, cu picioarele desfacute, pe un tron strajuit de doua coloane. Cu mana stanga tine un sceptru, iar cu dreapta tine un blazon, a carui figura este un vultur. Imaginea vulturului inchis in blazon este asemanatoare celei a copilului din pantecele mamei. Acest vultur simbolizeaza Dumnezeul pentru care imparateasa este Mama. Calitatile Arcanei trimit la prudenta, exaltarea vietii, inteligenta rationamentului. In pozitie inversa ea ne vorbeste de frig, vanitate, posesiune afectuoasa.
Arcana IV. Imparatul
Litera: Daleth; Valoare: 4.
Sens general: autoritate, temeiul, radacinile. Realism, stabilitate, putere, imobilism. Varsta matura, virilitate, putere de munca.
Sens social: un barbat, sot, tata, sef, director, amant mai in varsta,. Guvernul, administratia. Om de afaceri, om cu putere.
Sanatatea: ficatul si colecistul. Artrite, colesterol, probleme vasculare, angina, infarct miocardic.
Planeta: Jupiter.
Simbolizeaza realizarea, o perioada de asezare. La fel ca si imparateasa, imparatul se gaseste asezat pe un tron, poarta coroana, in mana tine un sceptru, iar pe efigia de pe tronul sau este inscriptionata o pajura, un vultur. Spre deosebire de imparateasa, imparatul este privit din profil si tine sceptrul puterii in mana lui dreapta. Forma tronului imparatului este unica in toate pachetele de tarot. Unii vad in imparat pe Pluton, care guverneaza in Infern, o zeitate inchisa in interiorul materiei. Pentru altii el este Energia in raporturile sale cu Materia; un Foc vital, capabil de unire, de legare, dar si de calcinare si distrugere. Pentru alchimisti imparatul reprezinta Calea Seaca, (uscata), rapida, ardenta, asa cum imparateasa era calea Umeda, moale, lenta. Imparatul reprezinta forta si agresiunea masculina. El este un luptator care se bate mai mult din spiritul de a cuceri noi bogatii.
Arcana V. Papa.
Litera: He, suflul.
Semnificatie: invatatura, conciliere, sfat, generozitate. Reuniune, contract, casatorie. Sacrul din noi. Experienta, extazul, transa, darul de a vindeca. Magnetism.
Sens social: Parinte spiritual, indrumator, invatator, initiat, consilier, confesor, vindecator, profesor. Receptioner, chelner.
Sanatatea: mainile, capul, inima. Boli contagioase, infectii. Respiratia. Circulatia energiilor. Lesin, spasmofilie, epilepsie.
Planeta: Mercur.
Simt: respiratia.
Reprezinta omul, forta, dreptatea, indica loialitatea, curajul de a fugi de tentatii. Arata un papa cu marea cruce tribranhiala. El indica, demonstreaza, comunica inspiratia; 5 este, de altfel, cifra credintei, a chintesentei, a pentagramei, a inteleptilor de pe Nil, a vietii senzitive (cele 5 simturi).
Papa este un batran – parul sau alb, barba sunt simbolurile venerabilitatii si intelepciunii sale. Asezat pe un tron, cu mana dreapta da binecuvantarea sa catre doua personaje ingenunchiate in fata sa. Cu mana stanga tine o cruce pontificala. Arcana V este prima lama de tarot care mai prezinta inca doua personaje fata de cel central. Aceste doua personaje se regasesc si in imaginile feminine ale indragostitilor (Arcana VI), in caii de la Car (VII), alaturi de Diavol (XV) etc. Personajele reprezinta natura duala care se gaseste in om. Personajul central tinand Arcana in pozitie dreapta, indica ridicare intelectuala si morala, intuitie. In pozitie rasturnata Arcana sugereaza necesitatea cautarii unei persoane competente in preocuparuile consultantului, care sa il ghideze.
Arcana VI. Indragostitul.
Litera: Vau. Este ochiul care priveste, ceea ce va face cel care ezita.
Cifra: 6.
Sens general: Iubirea, efemerul, podoaba, frumusetea. Simt artistic. Prietenia. Libera consimtire. Sacrificiul din dragoste.
Sensul social: Barbat tanar, de conditie buna, un prieten. O persoana indragostita. Creator de moda. Manechin. Prostitutia. O persoana devotata. Un binefacator, un mecena.
Sanatatea: Vitalitate medie. Circulatie sanguina proasta ; la picioare. Posibile boli la ficat, rinichi.
Puterea: Talisman pentru seductie.
Semn zodiacal: Fecioara.
Este magul nostru de la numarul 1 care revine aici, imperb, in picioarele goale, la rascrucea a doua drumuri; cu cate o femeie in ambele parti, una tanara, cu un cerc de aur pe frunte si alta mai batrana, experimentata, sireata, desantata. El ezita astfel intre Viciu si Virtute, de unde si celalalt nume al lamei: Rascrucea. Deasupra grupului, Amor isi intinde arcul amenintator. Arcana se mai numeste si „incrucisarea de drumuri”, „Casatoria”, „Rascrucea” sau „Proba”.
Prin traditie ermetica, cele doua personaje feminine care il retin pe indragostit (una saraca, vesela, tanara, cealalta este batrana, intriganta si norocoasa) sunt cele doua fete ale aceluiasi adevar care trebuie unite, legate, o dualitate care trebuie depasita. Amor este destinul, vointa divina. Dupa „Cartea lui Toth”, Arcana simbolizeaza incatusare, un ocol, o cotitura, o incurcatura, combinatie, echilibru.