Centura lui Orion este un asterism din constelația Orion. Ea constă în trei stele foarte luminoase, aproape perfect aliniate, ușor de recunoscut cu ochiul liber pe cerul înstelat: Alnitak (Zeta Orionis), Alnilam (Epsilon Orionis) și Mintaka (Delta Orionis). Acestea fac obiectul multor referințe mitologice și religioase.
Scriitorul şi cercetătorul Christopher Knight are o teorie interesantă care leagă piramidele egiptene de stelele Centurii lui Orion. Este posibil ca vechii egipteni să fi construit piramidele ca pe o conexiune terestră cu stelele din Centura lui Orion. Astfel, cele trei piramide au fost construite cu atenție astfel încât să corespundă poziției stelelor – pentru a se putea „conecta” eficient cu ele. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui pendul, cu care au fost măsurate distanțele dintre stelele aflate în urcare. Apoi, oscilațiile cronometrate ale pendulului au fost transformate în lungimi de pendul. Centrul fiecărei piramide corespundea uneia dintre stele.
Fiecare piramidă, și prin urmare fiecare stea, a fost asociată cu unul dintre cei trei regi (tată, fiu și nepot). Marea piramidă, cea mai apropiată de Nil, este cea a lui Keops, urmată de cea a lui Kefren și de cea mai mică, care îi aparține lui Mykerinos.
Prima stea din Centura lui Orion care răsare deasupra orizontului este Mintaka. Keops a fost primul rege care „a răsărit” la naștere și „a apus” în cele din urmă la moarte. A doua stea este Alnilam și corespunde următorului rege, Kefren, iar a treia, Alnitak, este steaua lui Mykerinos.
Este posibil ca bărcile să fi adus trupurile regilor decedați la piramide, dar au fost dezasamblate și păstrate în „mormintele” pregătite pentru ele. Trupurile lui Keops și Kefren au fost duse în piramide la 34 de ani după ce au murit. Apoi, când Mykerinos a murit, 22 de ani mai târziu, cei trei regi au fost pregătiți pentru călătoria lor.
„Bărcile spirituale” au fost asamblate pe digul din fața complexului de piramide. Cei trei regi au pornit către stele, Keops navigând spre sud, în josul Nilului, în barca sa mistică, urmat de Kefren și apoi de Mykerinos. Călătoria a început după lăsarea întunericului și, pe când răsărea Sirius, strălucirea Căii Lactee se reflecta perfect în râu pentru a crea o cale pe apă sclipitoare și neîntreruptă de la Pământ spre cer. Barca lui Keops, reprezentând-o pe Mintaka, a traversat orizontul prima. Cele trei bărci s-au ridicat una după cealaltă pe calea cerească de pe apă și au navigat în șir, în sus, pe Calea Lactee înspre Centura lui Orion. Au navigat pe câmpia stelelor care era paralelă cu Pământul, dar cu mult deasupra lui; acolo, nici măcar cele mai mărețe păsări nu pot ajunge. Stelele albe strălucitoare se aflau pe un „teren” celest, exact ca piramidele de albe și strălucitoare de sub ele.