Un oraș din nordul Alaska se confruntă cu o perioadă de întuneric de 66 de zile în fiecare an. Dacă sunteți o persoană căreia îi place noaptea și frigul, poate doriți să vă gândiți să vă petreceți iernile acolo.
Utqiaġvik din Alaska, cunoscut anterior ca Barrow, este un oraș mic de aproximativ 4.500 de locuitori, situat la aproximativ 600 de kilometri nord de Cercul Arctic. Aici, timp de aproape două luni, cerul rămâne în întuneric extrem. Utqiaġvik este considerat un oraș înfrăţit cu Ushuaia (Argentina) și cu Puerto Williams (Chile), ambele fiind situate la celălalt capăt al Terrei.
De ce sunt două luni de întuneric în Utqiaġvik? Explicația este destul de simplă. Axa de înclinare a Pământului nu permite Soarelui să privească suficient de departe peste orizont, determinând uneori întunericul să persiste mai mult de 24 de ore. Acest fenomen curios este cunoscut sub numele de „noapte polară”. Dar asta nu este tot. Acest oraș este considerat ca fiind unul dintre locurile cu cele mai extreme temperaturi de pe întreaga planetă, aici existând o climă extrem de rece. Temperaturile medii de aici oscilează între -5°C și -22°C.
Utqiaġvik este populat în cea mai mare parte de indigeni Inupiat. Locuitorii săi sunt deja obișnuiți cu acest eveniment și în fiecare an se pregătesc pentru el. Ei îşi stochează mult timp hrana și resursele necesare pentru a supraviețui întregului sezon, inclusiv suplimentele de vitamina D. Acest punct este esențial pentru că, din cauza frigului extrem, ar fi dificil să părăsești orașul pentru a te aproviziona.
În fiecare an, acest oraș din Alaska nu vede Soarele mai mult de 2 luni. Deși nu este un răsărit oficial pentru mai mult de două luni, nu este neapărat complet întuneric tot timpul. La un moment dat, noaptea va arăta mai luminoasă, pe măsură ce Soarele se apropie, dar nu se ridică niciodată deasupra orizontului. Totuși, dacă vreunul dintre locuitorii Inupiat ajung să rateze prea mult lumina Soarelui, după iarnă vine o mare compensație, pentru că în sezonul cald se întâmplă invers. Emisfera nordică este înclinată spre Soare, astfel încât Soarele nu va apune pentru încă două luni. Aceasta este cunoscută și sub numele de „zi polară” sau „Soarele de la miezul nopții”, când lumina naturală este vizibilă mai mult de 24 de ore. Cu siguranță un oraș cu fenomene naturale pe care cei mai mulți dintre noi nu suntem obișnuiți să le vedem și asta îl face foarte interesant.