Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Big Bang-ul sau Marea Explozie Inițială este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13,8 miliarde de ani. Părintele teoriei „Big Bang” (1927) este cosmologul belgian Georges Lemaitre (1894-1966). Dar chiar el să fie primul?
Deși astăzi reputația sa este în primul rând ca teolog, Emmanuel Swedenborg (1688-1772) a fost un om de știință talentat. Într-o lucrare despre principiile chimiei („Some Specimens of a Work on the Principles of Chemistry”) el este, într-un fel, un precursor al teoriei Big Bang de astăzi. Swedenborg concluzionează că Creația trebuie să fi avut originea dintr-un singur punct, mai degrabă descris prin matematică decât prin substanță. El ajunge la această concluzie prin înțelegerea sa asupra tuturor formelor de materie ca aparținând aceleiași substanțe, care diferă prin natura și complexitatea componentelor lor aranjate. Deși detaliile sunt foarte diferite, se poate face o generalizare largă între această înțelegere a materiei și teoriile gravitaționale, cât și cele cuantice ale secolului al XX-lea.
Este deosebit de interesant, având în vedere că Swedenborg a suferit o convertire mistică și și-a petrecut restul vieții promovând teorii ale supranaturalului despre care el a pretins că i-au fost oferite direct de către Dumnezeu.