Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
O echipă de astronomi a descoperit una dintre cele mai mari găuri negre găsite vreodată, profitând de un fenomen numit lentilă gravitațională. Echipa, condusă de Universitatea Durham, Marea Britanie, a folosit lentile gravitaționale (cazul în care o galaxie din prim-plan curbează lumina de la un obiect mai îndepărtat și o mărește) și simulări cu un supercomputer, permiţându-i astfel să examineze îndeaproape modul în care este curbată lumina de o gaură neagră din interiorul unei galaxii aflată la sute de milioane de ani-lumină de Pământ.
Cercetătorii au găsit astfel o gaură neagră ultramasivă, un obiect de peste 30 de miliarde de ori masa Soarelui nostru. Aceasta este prima gaură neagră găsită folosind această tehnică, prin care se simulează de sute de mii de ori lumina care călătorește prin Univers. Fiecare simulare include o gaură neagră de masă diferită, schimbându-se astfel traiectoria luminii către Pământ. Când cercetătorii au inclus o gaură neagră ultramasivă într-una dintre simulările lor, calea parcursă de lumina din galaxia îndepărtată pentru a ajunge la Pământ s-a potrivit cu calea văzută în imaginile reale capturate de Telescopul Spațial Hubble. Descoperirile au fost publicate pe 29 martie 2023 în revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.
Autorul principal a studiului, Dr. James Nightingale, de la Departamentul de Fizică din cadrul Universităţii Durham, spune că această gaură neagră specială, care are aproximativ 30 de miliarde de ori masa Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată și se află la limita superioară a mărimii lor. Majoritatea dintre cele mai mari găuri negre sunt într-o stare activă, în care materia atrasă în apropierea găurii negre se încălzește și eliberează energie sub formă de lumină, raze X și alte radiații.
Dar, lentilele gravitaționale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceva care nu este posibil în prezent în galaxiile îndepărtate. Această abordare ar permite cercetătorilor să detecteze mai multe găuri negre dincolo de universul nostru local, dezvăluind astfel modul în care aceste obiecte exotice au evoluat mai departe în timpul cosmic. Studiul deschide posibilitatea ca astronomii să poată descoperi găuri negre mult mai inactive și ultramasive decât se credea anterior și să investigheze modul în care au crescut atât de mari.
Echipa speră că acesta este primul pas pentru a permite o explorare mai profundă a misterelor găurilor negre și că viitoarele telescoape la scară mare îi vor ajuta pe astronomi să studieze găurile negre și mai îndepărtate.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Abell 1201: detection of an ultramassive black hole in a strong gravitational lens” / academic.oup.com