Toate dovezile de pana acum arata ca oamenii s-au nascut sa fie doar vegetarieni, si nu carnivori. Oamenii sunt foarte similari cu alte animale ierbivore si total diferiti fata de alte animale carnivore. Stiinta ne-a demonstrat pana acum ca, odata cu cresterea consumului de carne, cu atat devenim mai bolnavi si suntem expusi unor boli grave ca diabetul, cancerul, bolile de inima sau osteoporoza. Daca mancatul carnii ar fi fost un lucru atat de natural pentru oameni, atunci nu am mai fi facut aceste boli.
Vom incepe mai intai sa demontam cateva mituri conform carora omul ar fi un „carnivor natural”:
1) „Oamenii dintotdeauna au mancat carne”. Nu, nu din totdeauna. Doar pentru ca noi presupunem ca oamenii au mancat intotdeauna carne, acest lucru nu-l face sa fie adevarat. E ca şi cum, in viitor, peste vreo 20.000 de ani, antropologii de atunci vor spune ca oamenii au mancat dintotdeauna McDonald’s, doar pentru ca noi mancam atat de des la McDonald’s in zilele noastre.
2) „Oamenii au dinti canini, asa ca ei sunt carnivori”. Adevarul e ca asa-zisii nostri dinti canini sunt „canini” doar cu numele. Dintii canini ai omului nu seamana deloc cu dintii canini ai animalelor pradatoare carnivore (de exemplu, tigrul), In plus, alte animale absolut vegetariene (gorilele, cimpanzeii, caii, hipopotamii etc.) poseda si ele un dinte canin, ce este folosit adesea in scopuri defensive si nu pentru mancat. Uitati-va, de exemplu, la imaginea din stanga a cimpanzeului, si veti vedea un canin de toata frumusetea, mai accentuat ca la om. Si amintiti-va ca cimpanzeul e 99% vegetarian, iar 1% din mancarea non-vegetariana e formata din termite.
Iata ce spunea dr. John McDougall intr-o lucrare privind acest subiect: „Dentitia noastra a evoluat pentru a procesa fructe, legume si verdeturi, nu si pentru carne. Mult citatul dinte canin nu se compara absolut deloc cu caninul ascutit si puternic al adevaratilor carnivori.”
3) „Noi suntem capabili sa mancam carne, deci suntem omnivori. Caz inchis”. OK, bine. Dar si pisicile sunt omnivore. Unele alimente de pisica gata preparate, care se vand in supermarket-uri, contin orez, porumb si grau. De asemenea, unii oameni isi hranesc pisicile doar cu lapte, branza si alte alimente ce nu contin carne. Dar, spre deosebire de oameni, pisicile chiar sunt carnivore veritabile. Totusi, noi nu le spunem ca ar fi „omnivore” doar pentru ca mananca si alimente contrare naturii lor; ar fi o prostie. Pentru pisici nu pastram acelaşi rationament, dar pentru oameni o facem. Asa ca… ori nu mai spunem ca oamenii sunt omnivori (doar pentru ca putem consuma carne), ori aplicam acelasi standard si altor animale si spunem ca si pisicile sunt omnivore.
Ce spun specialistii? Erau primii oameni mari consumatori de carne?
Dr. Robert W. Sussman, profesor de antropologie, a tinut o scurta conferinta de presa cu subiectul „Meniul primilor oameni”. Primii oameni nu erau ucigasi agresivi, caci ideea „omului-vanator” s-a dezvoltat din ideologia iudeo-crestina conform careia omul s-a nascut a fi rau, agresiv si ucigas. Cercetarile dr. Sussman s-au bazat pe studierea fosilelor vechi de cateva milioane de ani si care demonstreaza ca omul nu era deloc un vanator. De exemplu, specia Australopithecus afarensis nu detinea dentitia pentru a putea consuma carne. Pana la inventarea si controlul focului, omul n-a mancat deloc carne. Iar focul n-a aparut mai devreme cu 800.000 de ani in urma. Citeste mai multe in acest articol din limba engleza: http://news.bio-medicine.org/biology-news-3/Early-humans-on-the-menu-8054-1/.
Care e diferenta dintre un adevarat carnivor si om?
Adevaratele animale carnivore saliveaza la ideea de a manca o prada atunci cand o vad. Asa se intampla, de exemplu, cu un leu atunci cand vede o gazela, sau cu o pisica atunci cand observa un soricel. Oamenii nu saliveaza. Ati vazut vreodata vreun om salivand de pofta atunci cand vede un porc viu cand se afla in cotet!? Omului ii place sa manance nu tot animalul, ci numai anumite bucati din el, dupa ce acesta a fost prelucrat si gatit.
De asemenea, multe animale carnivore au o placere in a vana, ucide animale si a le manca toata carnea cruda. Desigur, exista si oameni carora le place sa vaneze animale (cu pustile sau cu arcul), dar care n-o fac pentru a le consuma carnea in starea cruda si cu sange pe ea, asa cum o fac toti carnivorii. Marii majoritati a oamenilor le vine rau si nu pot suporta ideea de a vedea carne sfasiata, cu sange pe ea. Aceasta arata ca noi, ca oameni, nu ne-am nascut pentru a consuma carne.
Pe de alta parte, ia ganditi-va bine: atunci cand vedeti animale moarte pe marginea drumului, ce faceti? Va opriti ca sa le mancati ca pe o gustare? Salivati la vederea unui porumbel mort cu sange? Sau a unui pisici calcate pe strada, plina cu mate si sange? Atunci cand vedeti o vaca, va incita ideea de a la omori cu propriile maini si de a le consuma carnea cruda? Daca raspundeti cu „nu” la toate aceste intrebari, felicitari! – sunteti un om normal ierbivor, si nu carnivor. Oamenii pur si simplu n-au fost creati pentru a consuma carne.
Caracteristicile principale ale carnivorilor si ierbivorilor
Mai jos, puteti citi fiziologia omului, comparativ cu cea a carnivorilor autentici si a ierbivorelor. Si veti vedea cu cine ne asemanam noi mai mult, oamenii:
1) Carnivorii au gheare de infascat prada.2) Ierbivorele n-au gheare.3) Oamenii n-au gheare.
1) Carnivorii au un dinte din fata ascutit, pentru a sfarama carnea.2) Ierbivorele nu au un dinte din fata ascutit.3) Oamenii nu au un dinte din fata ascutit.
1) Carnivorii nu au un dinte molar pentru a marunti hrana.2) Ierbivorele au un dinte molar pentru a marunti hrana.3) Oamenii au un dinte molar pentru a marunti hrana.
1) Carnivorii au glande salivare foarte mici in gura (nu sunt necesare pentru predigestia cerealelor si fructelor).2) Ierbivorele au glande salivare bine dezvoltate, necesare predigestiei cerealelor si fructelor.3) Oamenii au glande salivare bine dezvoltate, necesare predigestiei alimentelor.
1) Carnivorii au o saliva acida, iar glandele salivare nu secreta ptialina (necesară predigestiei cerealelor).2) Ierbivorele au o saliva alcalina, iar glandele salivare secreta ptialina (necesară predigestiei cerealelor).3) Oamenii au o saliva alcalina, iar glandele salivare secreta ptialina (necesară predigestiei alimentelor).
1) Carnivorii au o cantitate mare si concentrata de acid hidrocloric in stomac, necesara digestiei muschiului si oaselor animalelor consumate.2) Acidul din stomacul ierbivorelor este de 20 de ori mai slab decat cel din stomacul carnivorilor.3) Acidul din stomacul oamenilor este de 20 de ori mai slab decat cel din stomacul carnivorilor.
1) Lungimea tractului intestinal al carnivorilor este doar de 3 ori mai mare decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate sa treaca mai repede si elimina din organism.2) Lungimea tractului intestinal al ierbivorelor este de cateva ori mai mare (pana la de 10 ori) decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate trec si se elimina mai incet din organism.3) Lungimea tractului intestinal al oamenilor este de cateva ori mai mare decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate trec si se elimina mai incet din organism.
Tinand cont de toate acestea, nu se poate trage concluzia, cat se poate de naturala, ca oamenii s-au nascut pentru a fi vegetarieni, si nu carnivori?