Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Tehnica sandviciului nu inseamna altceva decat sa iti plasezi mainile de o parte si de alta a locului dureros sau pe care doresti sa il tratezi, incercuindu-l. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii in acest caz este ca daca pozitia in care ti-ai asezat mainile nu este optima, in marea majoritate a cazurilor durerea sau senzatiile pe care le simte pacientul se vor muta intr-o alta parte a corpului. Daca discuti deschis cu pacientul, acesta iti poate indica cu precizie ce simte, si implicit care sunt locurile pe care trebuie sa iti asezi mainile in continuare. Astfel, cultivarea increderii in acest proces este foarte importanta pentru reusita.
Chiar daca ti-ai plasa o mana pe crestetul capului pacientului si cealalta pe genunchiul acestuia, ai putea obtine rezultate foarte bune, caci in general corpul bolnavului stie sa directioneze energia catre locurile care au cea mai mare nevoie de ea. Totusi, vei obtine incontestabil rezultate mai rapide daca iti vei aseza mainile cat mai aproape de locul dureros sau bolnav. De aceea, iata la inceput cateva principii de baza care trebuie aplicate in cazul aplicarii tehnicii sandviciului.
Inconjoara partea corporala care are nevoie de vindecare cu mainile tale, cat mai aproape de ea, de o parte si de alta a ei. Ori de cate ori este posibil, apropie-te cat de mult poti de zona dureroasa. Tine insa cont si de bunul simt. De pilda, nu-ti aseza mainile direct pe o rana deschisa sau pe o arsura. Incercuirea zonei dureroase poate insemna sa iti plasezi mainile deasupra si dedesubtul ei, sau de o parte si de alta.
Daca lucrezi asupra unei zone foarte mici, foloseste-ti doar varful degetelor sau aplica tehnica tripodului. Concentrarea energiei poate face minuni in astfel de cazuri. In plus, in acest fel te poti apropia si mai mult de centrul zonei cu probleme.
Urmareste durerea. Discuta in permanenta cu pacientul si urmareste senzatiile dureroase sau de alta natura ori de cate ori acestea isi schimba pozitiile.
Urmareste sa te simti cat mai confortabil (din punct de vedere fizic) atunci cand lucrezi.
Nu uita nicio clipa de respiratie.