Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
David Sinclair, un biolog de la Harvard, a spus că el și echipa sa au găsit o modalitate de a inversa îmbătrânirea ochilor șoarecilor, sugerând că acest lucru s-ar putea întâmpla și la oameni. În 2022, Sinclair și echipa sa de la Harvard Medical School și-au publicat descoperirile, în care cred că modificările epigenetice – și nu doar modificările ADN-ului – afectează îmbătrânirea. David Sinclair crede că există o schimbare în corpul uman pentru a-l face ca dintr-unul de 100 de ani să arate ca unul tânăr. El spune că poate crea spermatozoizi și un ovul din celulele pielii umane, le poate fertiliza și poate clona un om. El a susține că a creat „mini-creiere umane” în laboratorul său, care sunt îmbătrânite artificial pentru a imita creierele umane de 80 de ani și care prezintă semne de boli precum demenţa și Alzheimer.
Revenind la experienţele pe şoareci… cercetătorii au descoperit o modalitate de a „reseta” vârsta ochiului unui șoarece folosind trei gene specifice (- Oct4, Sox2 și Klf4, numite împreună OSK). Prin reprogramarea ochiului, ei au reușit să-i inverseze vârsta cu 80%, ajutând șoarecele să-și recapete vederea. Sinclair crede că aceasta înseamnă că ar putea exista o modalitate de a-i face pe bătrâni să se simtă din nou tineri, deoarece informațiile necesare pentru a fi tineri sunt încă în organism.
David Sinclair menționează că a găsit un „comutator de resetare universal”, ceea ce înseamnă că se poate aplica această tehnică altor părți ale corpului uman, cum ar fi pielea și mușchii. În esență, aceștia pornesc un program care face celulele mai bătrâne să acționeze mai tinere. El crede că într-o zi ar putea fi posibil să se reseteze vârsta întregului corp uman, reuşind deja acest lucru la șoareci.
Pe podcastul lui Ed Mylett, David Sinclair a vorbit despre un studiu realizat de Steve Horvath și dr. Greg Fahy în 2020. Dr. Greg Fahy, un cercetător în domeniul îmbătrânirii din California, a reuşit să creeze un cocktail de compuși care reactivează timusul, un organ esențial pentru antrenarea celulelor imunitare, pentru a combate agenții patogeni și a întineri organismul. Cercetătorii au descoperit că, după tratament, „ceasul biologic” al corpului s-a inversat cu mai bine de doi ani.
La început, Sinclair a apreciat că doi ani nu reprezintă o schimbare uriașă, dar apoi și-a dat seama că dacă acest lucru ar putea fi făcut în fiecare an, ar fi cu adevărat interesant, deoarece ar însemna că oamenii ar putea literalmente întineri. Deși nu este sigur că se va atinge nemurirea, totuşi ar fi un mare progres. Cercetătorii se află acum într-un punct în care pot controla îmbătrânirea în laborator, fiind capabili să o accelereze sau să o încetinească.
Dr. Santosh Kesari, neurolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California (SUA), a vorbit despre studiul de îmbătrânire inversă pe șoareci. El a spus că acest lucru ne ajută să înțelegem mai bine îmbătrânirea, mai ales cum o putem măsura la nivel de ADN. El a explicat că îmbătrânirea nu înseamnă doar mutații ale ADN-ului nostru, care cauzează boli legate de vârstă. În schimb, este vorba mai mult despre modul în care este citit ADN-ul de către celule, pe măsură ce îmbătrânim. Deoarece studiul a fost făcut pe animale, următorul pas este să ne dăm seama cum îmbătrânesc oamenii în lumea reală.
Însă, unii oameni de știință au criticat metodele și rezultatele lui Sinclair, subliniind că multe dintre efectele de prelungire a duratei de viață nu au putut fi replicate în mod constant.