De-a lungul timpului, stiinta astronomica a fost legata de astrologie, arta de a evalua influenta corpurilor stelare asupra Pamantului si a omului. Stiinta considera astrologia ca o astronomie primitiva. Totusi, facultatea sa de a prezice viitorul este considerata ca iluzorie de lumea stiintifica.
Niciun savant nu ar fi admis, in urma cu cateva decenii, ca o invazie devastatoare a lacustelor in nord-estul asiatic s-ar fi putut produce din cauza activitatilor petelor solare. Ideea unui raport intre acestea si insecte ar fi parut prea ridicol pentru a fi discutata la nivel academic. Cu toate acestea, observatii facute in ultimii ani au stabilit o relatie intre invaziile lacustelor si petele solare, putandu-se preveni flagelul. In cartea sa, Mysteries of the Universe, W. R. Corliss scrie: „Inca si mai straniu e sa observam cum aparitia celor mai puternice pete solare se dovedeste putin sincronizata cu revolutiile franceza si rusa, cele doua razboaie mondiale si conflictele corean si vietnamez. Daca astrologia ascunde o mica parte de adevar, ne mai ramane de explicat acest adevar in termeni stiintifici”.
In opinia astronomului rus R. P. Romanciuc, „patratele” si „conjunctiile” astrologiei au o baza stiintifica. „Sunt, spune el, pozitiile Soarelui, ale lui Jupiter si Saturn care determina activitatea petelor solare”. Si si-a fondat concluziile pe o harta realizata in acest sens. Astrologii din antichitate incercau sa prezica viitorul prin pozitia respectiva a planetelor. Cine stie? Pretentiile lor nu erau, poate, absurde. Daca pozitia aceasta are o influenta asupra Soarelui, tabelele astronomice ar putea sa ne furnizeze date heliografice si chiar sa permita previziuni climatice pe termen lung. Avand la baza surse stiintifice serioase, aceste exemple stabilesc coincidentele intre fortele solare si planetare.
Astrologia era fondata pe aceeasi supozitie, ca stelele influenteaza viata oamenilor. Cateva din credintele profesate de astrologi pot avea deci baze stiintifice. Sir Isaac Newton estima ca astrologia era o stiinta. Criticat vehement de Holley pentru aceasta opinie, el a replicat: „Eu am studiat subiectul, domnule, nu dumneavoastra!” Chiar daca nu este luat in consideratie caracterul divinatoriu al astrologiei, un fapt ramane uimitor: inteleptii din antichitate aveau clar conceptul corpurilor stelare emitand radiatii. Doar aceasta idee singura se dovedeste pe deplin stiintifica.