Astronomii rămân şocaţi: mecanica cerească este dată peste cap în cazul unei planete pitice îndepărtate din sistemul nostru solar

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)
Astronomii care folosesc HiPERCAM, o cameră extrem de sensibilă montată pe Telescopul Grand Canary, au descoperit un sistem de inele neobișnuit în jurul planetei pitice Quaoar din Centura Kuiper; inelele sunt situate la o distanţă de două ori mai mare decât distanța maximă pe care astronomii o credeau posibilă.
Planeta Quaoar este una dintre cele aproximativ 3.000 de planete pitice care orbitează în jurul Soarelui dincolo de Neptun și, având o lățime de 1.110 kilometri, este aproximativ a 7-a ca mărime, Pluto și Eris ca fiind cele mai mari. Observațiile asupra lui Quaoar, făcute între 2018 și 2021, au dezvăluit că planeta pitică are un inel situat mai departe decât credeau oamenii de știință că este posibil, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene.
Conform teoriei convenționale, tot materialul care alcătuiește inelul dens al planetei Quaoar ar fi trebuit să se fi condensat și să formeze un satelit mică. Dar nu s-a întâmplat aşa. „Rezultatele preliminare sugerează că temperaturile reci de pe Quaoar pot juca un rol în prevenirea lipirii particulelor de gheață, dar sunt necesare mai multe investigații” – potrivit comunicatului de presă.
Înainte de aceste noi observații asupra lui Quaoar, oamenii de știință credeau că este imposibil ca planetele să formeze inele dincolo de o anumită distanță. Este o regulă general acceptată a mecanicii cerești, care spune că materialul aflat pe orbită în jurul unei planete va forma un obiect sferic – sau un satelit – dacă orbitează la o anume distanță faţă de planetă. Acel satelit va fi rupt dacă se va apropia mai mult de ceea ce se numește „limita Roche”, un punct în care forțele de maree ale planetei ar fi mai puternice decât gravitația care ține satelitul împreună.
Toate inelele din jurul lui Saturn, de exemplu, se află în interiorul limitei Roche a planetei. Ceea ce este surprinzător la Quaoar, însă, este că inelul său se află cu mult dincolo de limita Roche a planetei, într-o zonă în care materialul ar trebui să formeze un satelit.
„Ca urmare a observațiilor noastre, teoria clasică potrivit căreia inelele dense supraviețuiesc numai în interiorul limitei Roche a unui corp planetar trebuie revizuită în detaliu”, a declarat Giovanni Bruno de la Observatorul Astrofizic al INAF din Catania, Italia.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate