Unul dintre cele mai interesante tezaure dacice este „tezaurul de la Agighiol”. În primăvara anului 1931, câţiva locuitori ai comunei Agighiol din judeţul Tulcea, au descoperit mai multe obiecte de valoare, în cursul unor săpături întreprinse pe locul numit „Movila lui Uţă”. S-a constatat că localnicii jefuiseră un mormânt tumular, construit din lespezi de piatră, ce poseda un bogat inventar de obiecte realizate din metal preţios, în special din argint. Pe parcursul săpăturilor de salvare s-au găsit foarte puţine piese, în schimb majoritatea obiectelor furate au fost recuperate.
Mormântul era de inhumaţie, avea două camere funerare şi un culoar de acces. Din camera principală (care, după majoritatea opiniilor a aparţinut unui bărbat) provin obiectele cele mai de preţ: un coif de argint aurit, două cnemide şi două pocale; încăperea secundară adăpostea rămăşiţele unei femei. Din ansamblul funerar mai face parte o a treia încăpere, realizată tot din piatră; aici s-au găsit rămăşiţele a trei cai sacrificaţi cu ocazia funeraliilor. S-a stabilit datarea complexului la începutul secolului al IV-lea î.Hr.
Coiful este lucrat din argint, are deschizătura feţei dreptunghiulară, în zona frontală se află redaţi doi ochi cu sprâncene groase, calota este înaltă, iar obrăzarele şi apărătoarea de ceafă sunt bogat decorate. Pe fiecare obrăzar al coifului se află un călăreţ înarmat cu lance; el are capul descoperit, barba scurtă, braţele şi picioarele îmbrăcate în zale, iar trupul îi este acoperit cu o cămaşă de solzi metalici. Apărătoarea de ceafă este decorată cu doi călăreţi, diferenţele dintre ei sunt nesemnificative. Războinicii nu sunt așezați faţă în faţă, nu este vorba de o confruntare, este posibil să fie reprezentat un grup plecat la război, la vânătoare sau un singur personaj ilustrat în patru cadre.