Povestea „Consiliului Celor Nouă” se datorează lui dr. Andrija Puharich. Acest medic american, născut în 1918, la Chicago, din părinți iugoslavi, a fost un inventator de real succes al unor mici dispozitive medicale, așa cum este aparatul auditiv pentru surzi. Dar aceasta a fost partea vizibilă, publică, a vieții sale. El era cunoscut și ca pionier al parapsihologiei. Din 1948 până în 1958, Puharich a condus un centru particular de cercetări paranormale numit Round Table Foundation, unde s-au făcut experiențe pe mai multe personaje faimoase ale domeniului psi, ca mediumul irlandez Eileen Garrett și clarvăzătorul olandez Peter Hurkos. În 1952, el a adus în laborator un mistic indian, dr. D.G. Vinod, nu atât ca să-i testeze capacitățile, cât ca să-i asculte învățăturile, de aici rezultând tehnica de „channelling”, în care mediumul devine un canal prin care se exprimă spiritele fără trup.
Prima sesiune de acest tip a avut loc în 31 decembrie 1952. Se spune că Vinod a intrat în transă fix la ora 9 pm. Primele lui cuvinte, prevestitoare, au fost: „Suntem Cele Nouă Principii și Cele Nouă Forțe”. Un membru al Celor Nouă, care se prezenta drept „M”, a furnizat apoi informații științifice detaliate despre ecuația de transformare Lorentz-Einstein (ce leagă masa și viteza luminii de energie). Puharich a lucrat o lună cu Vinod, pe urmă s-a întors la îndatoririle avute în armată, ceea ce l-a ținut departe de Round Table Foundation timp de mai multe luni, până în 1953.
O sesiune finală cu Vinod a avut loc în 27 iunie, în același an, când un cerc de nouă oameni, conduși de Puharich, s-au adunat să asculte această inteligență non-umanoidă, fără trup, numită Cei Nouă. Doi dintre participanții la acest eveniment au fost Arthur M. Young și soția sa Ruth, care au și ei un rol-cheie în acest scenariu ciudat. Mai participa Alice Bouverie (născută Astor), fiica fondatorului Hotelului Astoria din New York. Mesajul își croia deja drum în păturile înalte ale societății americane.
Cei Nouă s-au prezentat ca o inteligență colectivă, alcătuită din nouă entități, sau înfățișări, care alcătuiau împreună un întreg. Puharich spunea despre Cei Nouă că sunt „direct legați de concepția omului despre Dumnezeu” și că „supraveghetorii Universului acționează sub conducerea Celor Nouă. Între supraveghetori și un număr neprecizat de civilizații planetare există mesagerii.” Cei Nouă înșiși, vorbind prin intermediul lui Vinod, spun: „Dumnezeu nu este altcineva decât noi împreună, Cele Nouă Principii ale Domnului. Nu există un alt Dumnezeu decât noi, Cei Nouă, uniți”.
Grupul s-a destrămat când Vinod s-a întors în India, dar asta nu însemna și sfârșitul Celor Nouă. De la distanță, Cei Nouă, atunci când vorbeau prin Vinod, nu s-au identificat ca fiind extratereștri, dar asta nu schimbă mare lucru. Un cuplu american, dr. Charles Laughead și soția sa, Lillian, lucrau cu un tânăr care pretindea că se află în legătură telepatică cu diverse rase de extratereștri. La scurt timp după întoarcerea în Statele Unite, Puharich a primit o scrisoare de la Laughead în care era descrisă comunicarea cu extratereștrii. Iar aceștia făceau referire la Cei Nouă și dădeau data exactă a primei lor întâlniri cu dr. Vinod, precum și aceleași informații despre transformarea Lorentz-Einstein. Părea a fi o dovadă independentă a existenței Celor Nouă și o confirmare a faptului că pot intra în contact și cu alte persoane, nu numai cu Vinod.
Foarte interesant e faptul că un nume celebru care s-a implicat în povestea „Consiliului Celor Nouă” a fost, pe la jumătatea anilor 1970, cel al lui Gene Roddenberry, creatorul serialului SF „Star Trek”. Nu este limpede cât de mult a fost influențat Roddenbery de Cei Nouă. Participarea lui a început în 1974, la câțiva ani după ce prima serie „Star Trek” se încheiase, dar în perioada în care dezvolta filmele de lungmetraj. Se spune că unele idei din primul film, „Star Trek: The Motion Picture” (1979), vin de la Cei Nouă și că ei au influențat unele personaje și dialoguri și din seriile „Star Trek: The Next Generation” și „Deep Space Nine”.