Oamenii de știință din Franța au creat o modalitate de a devia loviturile de fulger folosind un super laser care controlează vremea. Cercetătorii de la Institutul Politehnic din Paris cred că noua tehnică ar putea salva de la dezastru centralele electrice, aeroporturile, rampele de lansare și alte clădiri. Sistemul creează un paratrăsnet virtual – conductori metalici care interceptează fulgerele și le ghidează curenții în pământ.
„Descoperirile extind înțelegerea actuală a fizicii laserului în atmosferă și pot ajuta la dezvoltarea de noi strategii de protecție împotriva trăsnetului”, spune autorul corespondent, dr. Aurelien Houard.
Dispozitivul de 5 tone are aproximativ dimensiunea unei mașini mari și declanșează până la 1.000 de impulsuri pe secundă. Oamenii de știință l-au instalat lângă un turn de telecomunicații din Alpii elvețieni – care este lovit de fulgere de aproximativ 100 de ori pe an. „Un laser puternic îndreptat spre cer poate crea un paratrăsnet virtual și poate devia calea loviturilor de fulger”, spune Dr. Houard. „Descoperirile pot deschide calea pentru metode mai bune de protecție împotriva trăsnetului pentru infrastructura critică – cum ar fi centralele electrice, aeroporturile și rampele de lansare”.
Paratrăsnetele au fost inventate de Benjamin Franklin în 1752, ca parte a explorării revoluționare a energiei electrice și sunt încă folosite astăzi. Cu toate acestea, instalarea lor este adesea nepractică. Acestea combate doar efectele directe ale fulgerelor și pot provoca interferențe electromagnetice și supratensiuni în dispozitive și aparate.
Ideea de a folosi impulsuri laser intense pentru a ghida loviturile de fulger a fost explorată anterior în condiții de laborator. Cu toate acestea, nu au existat teste de teren care să demonstreze anterior ghidarea fulgerului de către lasere. Dr. Houard și colegii săi au efectuat o serie de experimente în 2022 pe vârful Muntelui Santis din nord-estul Elveției. În șase ore de funcționare în timpul furtunilor, ei au observat laserul deviind cursul a 4 descărcări de fulgere. Rezultatele au fost coroborate folosind unde electromagnetice de înaltă frecvență generate de fulger pentru a localiza loviturile.
Fulgerul are o putere distructivă imensă. Poate provoca întreruperi de curent și incendii forestiere, poate deteriora sistemele electronice și infrastructura și poate duce chiar la rănirea sau moartea oamenilor și a animalelor. Pagubele pe care le provoacă se ridică la miliarde de dolari în fiecare an. Odată cu schimbările climatice și creșterea în consecință a frecvenței și severității furtunilor, daunele cauzate de fulgere vor crește probabil în viitor.
Prin urmare, redirecționarea fulgerelor folosind lasere ar ajuta la protejarea zonelor vulnerabile, cum ar fi aeroporturile, pădurile, zgârie-norii și centralele electrice. Laserul funcționează prin generarea unui canal lung, ionizat, numit filament laser, către nori. Acționează ca o cale preferențială pentru fulger, deviandu-l de la locurile vulnerabile.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Laser-guided lightning” / nature.com