Există foarte răspândită credinţa că renumita Piață Roșie din Moscova („Krasnaya Ploshchad”) a fost numită aşa pentru a comemora revoluția bolşevică / comunistă din 1917. Este o poveste plină de culoare, dar este mai mult mit decât istorie.
Piața Roșie, cunoscută pentru marile spectacole militare din timpul erei sovietice, este legendara piață pietruită care se află în inima capitalei Rusiei, Moscova. Pe o parte se află Kremlinul, cu mormântul lui Lenin, situat sub zidul său de cărămidă roșie; la capătul sudic al pieţii se află Catedrala Sf. Vasile, cupolele sale renumite în întreaga lume datând din secolul al XVI-lea.
Piața Roșie a fost descrisă ca versiunea Moscovei a Forumului Roman – un vast loc de întâlnire pentru funcții publice și declarații guvernamentale, pentru sărbători, pentru execuții sub mai mulți țari și pentru concerte rock în zilele moderne. Probabil cea mai impresionantă adunare militară din piață a avut loc pe 7 noiembrie 1941, când mii de trupe sovietice au adus o odă mareșalului Stalin și apoi au plecat direct în linia frontului, pentru a se opune armatelor naziste aflate la doar 150 km distanță. Un alt eveniment semnificativ din Piaţa Roşie a fost „parada victoriei” din 1945, când steaguri ale armatelor naziste învinse au fost expuse victorios la memorialul Lenin.
Dar, contrar credinței populare, numele Pieţii Roşii nu are nimic de-a face cu culoarea roşie a comunismului. Cuvântul „krasnaya” însemna „frumos” în limba rusă, iar „roșu” abia mai recent, referindu-se inițial la Catedrala Sf. Vasile, aplicându-se mai târziu întregii pieţe.